Izvor: RTS, 11.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup ambasadora u Beogradu

Istrajavanje u diplomatskim naporima, ubrzanje procesa evropskih integracija i regionalna saradnja, prioreteti su spoljne politike Srbije, rekao Vuk Jeremić, otvarajući Drugu ambasadorsku konferenciju u Beogradu. Šef španske diplomatije Moratinos pozvao Holandiju da omogući primenu Sporazuma sa EU.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da su tri glavna spoljnopolitička cilja Srbije u ovoj godini istrajavanje u diplomatskim naporima da odbrani ustavni poredak, ubrzanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << procesa evropskih integracija i unapređenje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je s ministrom inostranih poslova Španije Migel Anhelom Moratinosom o evropskim perspektivama Srbije.

Tadić je istakao angažovanje i pomoć ministra Moratinosa u naporima Srbije da što pre postane kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i ponovio da je to strateški cilj naše zemlje, naglašavajući da je Španija jedan od najznačajnijih partnera Srbije na tom putu.

Predsednik Srbije zahvalio je Španiji na principijelnoj podršci očuvanju suvereniteta i integriteta naše zemlje, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Otvarajući Drugu ambasadorsku konferenciju Ministarstva spoljnih poslova, Jeremić je rekao da će naša zemlja ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, što bi moglo da omogući da Srbija do kraja 2009. godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

Naglasio je da je važno da realizacija viznog režima sa EU postane stvarnost za građanje Srbije.

"Put ka Evropi ne bi trebalo da počinje u redu koji se proteže niz pločnik ispred neke ambasade. Od građana ove zemlje ne bi trebalo zahtevati da uzmu nekoliko slobodnih dana da bi dobili vizu da posete svoje rođake", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od vitalnog nacionalnog interesa nastavak borbe za očuvanje suvereniteta I teritorijalnig integriteta mirnim putem, a "Srbija je jasno stavila do znanja gde su njene crvene linije i njih će se Vlada bez izuzetka držati".

Ministar je istakao da je krajnje vreme da se odblokira prelazni sporazum Srbije i EU, pošto Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.

Moratinos pozvao Holandiju da revidira odluku 

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos pozvao je Vladu Holandije da promeni svoju odluku i omogući da otpočne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

"Vlade 26 zemalja članica EU su u potpunosti angažovane da počne primena SSP-a i koristim priliku da pozovem Holandiju da revidira svoju odluku i omogući da se ubrza proces evropskih integracija Srbije", istakao je Moratinos.

U obraćanju učesnicima ambasadorske konferencije, Moratinos je naglasio da Srbija na tom putu mora da uradi i svoj "domaći zadatak" i sprovede neophodne reforme.

"Ne znamo koliko će to trajati, ali se nadam da će, posle podnošenja zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvu u EU, pregovori sa Unijom ići brže", istakao je šef španske diplomatije.

U tom smislu, Moratinos je podsetio i na iskustvo Španije, kojoj je devet godina trebalo da se pripremi za punopravno članstvo u EU.

Uspeh srpske diplomatije 

Moratinos je ocenio da je 2008. bila teška i sumorna godina za Srbiju, imajući u vidu da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost. Naveo je da je 2008. bila uspešna za srpsku diplomatiju, pohvalivši srpsku vladu za zrelost koju je pokazala u odbrani Kosova.

"Španija je veoma bliska u odbrani vrednosti u koje dve zemlje veruju kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova", ponovio je Moratinos, čija zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

Napomenuo je da je važno da Srbija nastavi na isti način da se angažuje i dalje, radeći na konstruktivan način kada je u pitanju angažovanje misije EU na Kosovu.

Moratinos, koji je pre 20 godina bio u diplomatskoj službi u Beogradu, završio je svoje obraćanje na srpskom jeziku.

"Danas Srbija ima slobodu, demokratiju i šansu da uđe u Evropsku uniju i uživa u miru i blagostanju. To je moja Srbija", poručio je Moratinos.

Ambasadorska konferencija održava se i sutra kada će skupu prisustvovati i predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje ambasadorska konferencija Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009

BEOGRAD - Ambasadori Srbije iz inostranstva okupiće se danas u Beogradu na dvodnevnoj konferenciji koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije...Planirano je da počasni gost druge ambasadorske konferencije bude šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, koji će danas razgovarati s ministrom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Holandija da promeni stav

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2009, 07:37

BEOGRAD - Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos pozvao je juče Holandiju da promeni svoj stav i da zeleno svetlo za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije...Pozivam prijatelje iz Holandije da promene svoju odluku i omoguće ubrzavanje evropskih integracija...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.