Situacija mirna posle bacanja kamenica i flaša ka policiji, demonstranti potisnuti sa stepeništa

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2020, 23:47

Situacija mirna posle bacanja kamenica i flaša ka policiji, demonstranti potisnuti sa stepeništa

Situacija na protestu ispred Doma Narodne skupštine je trenutno mirna, nakon što su neki od demonstranata gađali policajce kamenicama i flašama.

Policija je ranije uspela da potisne demonstrante sa gornjeg dela skupštinskog stepeništa a zgrada parlamenta je sa svih strana okružena pripadnicima policije i Žandarmerije.

U poslednjih dvadeset minuta nema incidenata ispred Doma narodne skupštine.

Učesnici protesta su skandirali "Srbija, Srbija" a po navodima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << medija, neki od njih sa pokrivenim licima su terali novinare i insistiraju da ih ne slikaju, a napatnuta je i ekipa tv N1.

Demonstranti su tražili od policije da spuste štitove i da im se pridruži. Grupa demonstranata je policajcima uručila ikonu, zajedno su se fotografisali, a onda policajcima uputili aplauz.

Mediji su preneli i da su pored desničara koji su se i popeli na stepenice parlamenta, na Trgu Nikole Pašića i demonstanti i građanske opcije.

Pozicije policije i demonstranata ostaju nepromenjene nakon što je policija iz Kosovske ulice došla ispred zgrade parlamenta.

Mediji: Prvi incidenti na protestu ispred skupštine, jedan od demonstranata imao nož

Oko 21.30 grupa demonstranata je pokušala da uđe u skupštinu, uklonila je ogradu i napala novinare tv N 1 i fotoreportere koji su to pokušavali  da to snime.

Iz grupe demonstranata koja se nalazi ispred ulaza u Dom Narodne skupštine, a u kojoj su mahom pripadnici desničarskih organizacija, bacane su flaše, kamenje i drugi predmeti a mirni demostranti su se udaljili ka trgu Nikole Pašića.

Policija je saopštila da je priveden Z.O.(47) zbog sumnje da je nožem povredio 32- godišnjeg muškarca.

Poslanik i bivši član Dveri Srđan Nogo, koji se u medijima spominje kao jedan od organizatora protesta, rekao je za televiziju N1 da je taj demonstrant nožem ubo u butinu drugog učesnika protesta ali da ga je potom obezbeđenje prebacilo preko ograde i odvelo u zgradu skupštine.

N1 je prenela i da je policija privela tri učesnika protesta dok je po navodima portala Nova.rs grupa od oko 200 demonstranata oborila ogradu ispred zgrade skupštine i popela se na stepenice parlamenta.

Navodi se i da policija i obezbeđenje ne reaguju.

Predsednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić izjavio je večeras da SzS neće "preuzimati" građanske proteste širom Srbije.

On je za televiziju N1 rekao da je na večerašnji skup na platou ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu došao kao građanin zbog kako je rekao, arogantnog nastupa Aleksandra Vučića.

"Svi koji žele promenu sistema treba da prevaziđu razlike i da se kao građani pridruže protestu a ako se protest nastavi doneće i politički rezultat", rekao je Jeremić.

Ocenio je da aktuelni režim "jedino na mirne proteste nema odgovor" i pozvao građane da mirno protestuju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.