Sindikati Sloga: Ekonomski položaj žena u Srbiji sve gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 16:37

Sindikati Sloga: Ekonomski položaj žena u Srbiji sve gori

"Položaj žena u Srbiji je sve gori kada je u pitanju njihov ekonomski i socijalni položaj", smatraju Udruženi sindikati Srbije Sloga, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena 8. marta.

Ta sindikalna organizacija zatražila je od države konkretne poteze za, kako je navedeno, jačanje radnih prava žena, veće zarade i bolje uslove rada, zabranu nenajavljenog prekovremnog rada zbog navodnog obima posla, uvođenje zabrane rada nedeljom, kao i pravo na porodicu i majčinstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez ikakvog uslovljavanja.

"Ravnomerno jačanje ekonomskog, socijalnog i političkog položaja žene u Srbiji je godinama unazad u senci feminističkih pogleda i promovisanja rodne ravnopravnosti, a najveći pomak se vidi u učešću žena u političkom životu što, naravno, pozdravljamo.

Ipak, u tome učestvuje veoma mali broj u odnosu na ogromnu većinu koja radi za minimalnu zaradu i uz minimum radnih i ljudskih prava...", navodi Sloga u saopštenju.

Ženama rudnika Resavica po 3.000 dinara od sindikata

Sindikat Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JPPEU) Resavica, danas je, povodom Međunarodnog dana žena, zaposlenim ženama u ovom preduzeću, uručio novčane bonove u iznosu od 3.000 dinara.

Zbog pandemije virusa korone, nije organizovana proslava i svečani ručak, koje tradicionalno za ovaj praznik organizujemo, a nismo im uručuili ni cveće, jer nije bilo okupljanja, izjavio je Tanjugu predsednik Sindikata Nebojša Milenković.

U rudnicima JPPEU radi oko 200 žena, od kojih oko 20 u rudarskim jamama, na raznim poslovima, naveo je Milenković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.