Silni propusti pa smene zbog smrti dečaka, sledi sud časti

Izvor: B92, 12.Okt.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silni propusti pa smene zbog smrti dečaka, sledi sud časti

U Loznici je danas sahrana dečaka koji je preminuo nakon preloma ruke, a u Beogradu - odluke o smeni nadležnih - od direktorke bolnice do načelnika hirurgije.

Tri dana nakon smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića - na putu Loznica-Šabac u blizini sela Kozjak postavljen je veliki bilbord sa fotografijom preminulog dečaka i porukom: "Ne možemo da zaboravimo. Anđeli ne umiru".

U istom danu stigli su i rezultati istrage unutrašnje inspekcije, a istraga je dokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su u bolnici napravljeni silni propusti.

"Sinoć je završen spoljašnji nadzor, pogledao sam jutros te rezultate i oni nisu dobri, nije ispoštovano ono što je trebalo da bude ispoštovano. Doneo sam odluku jutros da se smeni direktorka bolnice da se smeni našelnik hirurgije, to je u toku, pokrenut je proces za licencu lekara, mislim da ce tužilaštvo i policija uraditi svoj deo posla. Ovakva stvar više ne sme da se ponovi nigde u Srbiji", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sledeći korak je sud časti. Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara.

"Potrebni su izveštaji lekara, medicinska dokumentacijam, angažuje se i veštak koji donosi odluku o konkretnom slučaju, odnosno da li je bilo povrede profesionalne odgovornosti lekarske etike. Nakon toga sud časti donosi odluku kao eventualnu kaznenu meru oduzimanje licence, oduzimanje dozvole za rad", navodi Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

U medicinskoj dokumentaciji nije postojao nijedan papir, na osnovu koga bi moglo da se utvrdi kako je dečaku dijagnostikovana povreda, jer dokumentacija uopšte nije ni vođena, a u narednom periodu predviđaju se oštrije mere, kako bi bilo nemoguće sakriti greške lekara.

"To je strašna stvar kada izgubite dete, tada vam više ne znači nikakva kazna, vi ste izubili dete, ali je ovo poruka i sektoru zdravstva i sektoru kontrole i medicinskim fakultetima da mnogo budu oprezniji i mnogo kontrole i rada ulože u ove manje centre koje mi ne vidimo, a onda kada se dogodi ovakva tragedija, saznamo za ovakav i onakav rad", rekao je Dušan Milisavljević, nekadašnji predsednik Odbora za zdravstvo.

Da se ovakva tragedija nikada više ne bi dogodila, najveći stručnjaci i najbolji lekari odlaziće u bolnice u unutrašnjosti, gde će provesti dva do tri dana, a odlaziće svake nedelje. Jednom nedeljno moraće da postoji izveštaj o radu ustanova, koji će se dostavljati ministarstvu zdravlja. To je danas dogovoreno na sastanku ministra Lončara i direktora kliničkih centara Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.