Šetnja LGBT osoba centrom Beograda prošla bez incidenata, uz jake policijske snage

Izvor: Blic, 27.Jun.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja LGBT osoba centrom Beograda prošla bez incidenata, uz jake policijske snage

Šetnja pripadnika LGBT populacije, više nevladinih organizacija i gej pokreta, povodom Medjunarodnog dana ponosa LGBT osoba, u centru Beograda, protekla je mirno, a sa tog skupa poručeno je da će borbu protiv nasilja nad svim ugroženim grupama nastaviti i ubuduće svim metodama.

Okupljeni su od Trga Republike prošetali Knez Mihailovom i Zmaj Jovinom ulicom do stepeništna na Obilićevom vencu, gde je 17. septembra 2009. pretučen francuski državljanin BrisTaton, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 12 dana kasnije preminuo od posledica povreda.

Na stepeništu su raširili zastavu duginih boja i odali Tatonu poštu minutom ćutanja.

Ceo protest obezbeđivale su jake policijske snage.

Vršilac dužnosti predsednika Gej strejt alijanse Lazar Pavlović rekao je da su se LGBT osobe danas na Trgu Republike okupile kako bi mirno protestovale centralnim beogradskim ulicama do mesta na Obilićevom mestu gde je 2009. godine pretučen Taton.

- Obeležavamo Međunarodni dan ponosa zbog LGBT osoba koje žele da žive dostojanstveno kao i svi drugi građani, da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno, a ne da žive pod teretom sramote zbog sopstvenog postojanja - rekao je Pavlović.

On je poručio da je ta šetnja izraz solidarnosti sa svim drugim ugroženim grupama, koje trpe nasilje.

- Želimo da pošaljemo poruku protiv nasilja - rekao je Pavlović.

Pavlović je podsetio da su se na ovaj dan pre više od 40 godina u Njujorku pobunile LGBT osobe.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Mini prajd" održan u centru Beograda bez incidenata, uz jake policijske snage

Izvor: Blic, 27.Jun.2013

Šetnja pripadnika LGBT populacije, više nevladinih organizacija i gej pokreta, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, u centru Beograda, protekla je mirno, a sa tog skupa poručeno je da će borbu protiv nasilja nad svim ugroženim grupama nastaviti i ubuduće svim metodama. Protest na Trgu...

Nastavak na Blic...

Šetnja LGBT osoba centrom Beograda

Izvor: Studio B, 27.Jun.2013

Oko 100 aktivista grupe nevladinih organizacija, predvođeno Gej strejt alijansom, prošetalo je centrom Beograda povodom 27. juna, Međunarodnog dana ponosa, kako bi ukazalo na netoleranciju prema LGBT zajednici i drugim ugroženim grupama. ..Ovogodišnja akcija bila je posvećena sećanju na francuskog...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.