Server:Platforma će otežati pregovore Beograda i Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server:Platforma će otežati pregovore Beograda i Prištine

BEOGRAD -

Profesor međunarodnih odnosa na američkom univerzitetu "Džons Hopkins", dobar poznavalac prilika na Balkanu, Danijel Server smatra da će srpska platforma za Kosovo u mnogome otežati pregovore Beograda i Prištine.

"Meni se čini da je platforma realna pozicija Beograda i da pokazuje šta Srbija zaista želi. Taj dokument pregovore čini mnogo težim", ocenio je Server ističući da Ustav Srbije ionako poziciju pregovarača čini gotovo nemogućom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Američki analitičar smatra da se srpski premijer Ivica Dačić do sada sa teškim pitanjem Kosova koje mu je "dato u ruke" nosio na način koji je obećavao rezultat. Nikolić mu je sada dao platformu koja će garantovano propasti, izjavio je Server "Politici".

List podseća da je pre nekoliko dana na svom blogu Server oštro kritikovao platformu, ocenivši je "džinovskim korakom unazad". Konstatovao je, takođe, da nova vlada koja je, po njegovom mišljenju, povukla neke obećavajuće poteze, "ne uspeva da se pomiri sa činjenicom nezavisnog i suverenog Kosova".

Server zaključuje da, uprkos tome što je izgubila suverenitet nad Kosovom, Srbija ima legitimni interes da štiti tamošnje Srbe. "To bi trebalo da bude predmet pregovora sa Prištinom, a ne status koji je odlučen u političkom procesu predviđenom Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Server.

Ružić: Platformu još dorađivati, potreban konsenzus

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić izjavio je da na inicijalnom tekstu platforme o Kosovu još treba da se radi i da o tome treba postići konsenzus.

"Ovo nije takmičenje za određivanje programa političke partije prema Kosovu, nego jedna veoma osetljiva tema oko koje se mora postići konsenzus, ako smo ozbiljna država", rekao je Ružić u intervjuu za "Politiku" od nedelje.

Ružić je kazao da je stav SPS-a, kao i njenog lidera Ivice Dačića, da predlozi u platformi treba da budu realni, ostvarivi i što bliži konačnom epilogu.

"Najbitnije je da platforma treba da bude razmatrana u parlamentu i da bude ostvariva, kao i da na kraju ona bude u saglasnosti s namerom države Srbije da sačuva integritet", naveo je Ružić.

On je istakao da platforma još nije konačna, kao i da je treba nijansirati i doraditi da bi "ugledala svetlost dana u parlamentu".

"To je samo inicijalni tekst. Ni predsednik Srbije ne pretenduje da je tekst konačan", kazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, prava Srba koji žive na Kosovu i Metohiji moraju da se "normiraju i mora da se uvaži potreba da postoji funkcionalna eksteritorijalnost Srpske pravoslavne crkve, odnosno manastira".

Upitan da prokomentariše stavove lidera opozicionih partija o platformi o Kosovu, Ružić je rekao da svi imaju pravo da ukažu na ono što smatraju da je potrebno.

"Svaka partija će imati neki svoj doprinos", kazao je Ružić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Platforma u mnogome otežava dijalog

Izvor: Akter, 23.Dec.2012

Profesor međunarodnih odnosa na američkom univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server smatra da će srpska platforma za KiM otežati pregovore Beograda i Prištine

Nastavak na Akter...

Server: Platforma otežava pregovore

Izvor: B92, 23.Dec.2012

Beograd -- Profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu "Džons Hopkins", Danijel Server smatra da će platforma za Kosovo u mnogome otežati pregovore Beograda i Prištine..."Meni se čini da je platforma realna pozicija Beograda i da pokazuje šta Srbija zaista želi. Taj dokumnet pregovore čini...

Nastavak na B92...

Server: Platforma za slabljenje Dačića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2012

BEOGRAD -..Profesor međunarodnih odnosa na američkom univerzitetu "Džons Hopkins", dobar poznavalac prilika na Balkanu, Danijel Server smatra da će srpska platforma za Kosovo u mnogome otežati pregovore Beograda i Prištine..."Meni se čini da je platforma realna pozicija Beograda i da pokazuje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ambasadorka Džejkobson: Platforma je samo papir, verujem u dijalog

Izvor: Blic, 23.Dec.2012

Američka ambasaorka na Kosovu Trejsi Džejkobson je izjavila da je Platforma Srbije o rešenju problema Kosova samo jedan papir, i veruje da to neće omesti proces pregovora Beograda i Prištine...U intervijuu za naredni broj dnevnika "Kosova sot", čiji su delovi objavljeni danas, Džejkobson je kazala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.