Server: Platforma će otežati pregovore

Izvor: Politika, 23.Dec.2012, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Server: Platforma će otežati pregovore

BEOGRAD – Profesor međunarodnih odnosa na američkom univerzitetu „Džons Hopkins”, dobar poznavalac prilika na Balkanu, Danijel Server smatra da će srpska platforma za Kosovo u mnogome otežati pregovore Beograda i Prištine.

„Meni se čini da je platforma realna pozicija Beograda i da pokazuje šta Srbija zaista želi. Taj dokumnet pregovore čini mnogo težim”, ovenio je Server ističući da Ustav Srbije ionako poziciju pregovarača čini gotovo nemogućom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Američki analitičar asmatra da se srpski premijer Ivica Dačić do sada sa teškim pitanjem Kosova koje mu je „dato u ruke” nosio na način koji je obećavao rezultat. Nikolić mu je sada dao platformu koja će garantovano propasti, izjavio je Server današnjoj „Politici”.

List podseća da je pre nekoliko dana na svom blogu Server oštro kritikovao platformu, ocenivši je „džinovskim korakom unazad”. Konstatovao je, takođe, da nova vlada koja je, po njegovom mišljenju, povukla neke obećavajuće poteze, „ne uspeva da se pomiri sa činjenicom nezavisnog i suverenog Kosova”.

Server zaključuje da, uprkos tome što je izgubila suverenitet nad Kosovom, Srbija ima legitimni interes da štiti tamošnje Srbe. „To bi trebalo da bude predmet pregovora sa Prištinom, a ne status koji je odlučen u političkom procesu predviđenom Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN”, rekao je Server.

Tanjug

objavljeno: 23.12.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.