Šeparović: Vukovarske vlasti da sprovedu odluke Ustavnog suda

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeparović: Vukovarske vlasti da sprovedu odluke Ustavnog suda

Predsednik Ustavnog suda HR Miroslav Šeparović izjavio je da od lokalne vlasti u Vukovaru očekuje da sprovede odluku o upotrebi jezika i pisma nac. manjina.

Tom odlukom je određeno da se prava srpske nacionalne manjine u tom gradu moraju unaprediti, kao i da oko toga ne bi želeo da polemiše sa vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava iyjavio je ranije danas, povodom odluke Ustavnog suda Hrvatske o potrebi unapređenja prava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srba u Vukovaru, koja se tiču jezika i pisma, da nije trenutak za to, jer se, kako je rekao, ne može "preći preko ogromne nepravde iz 1991. godine".

"Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina govori da je na statutima lokalne samouprave ovlašćenje da oni odlučuju o postupnoj primeni tih prava. Imaju dva prava koja ne mogu isključiti, a to je pravo na upotrebu jezika i pisma u javnoj komunikaciji i pravo građana na dobijanje isprava na svom jeziku", rekao je Šeparocvić za zagrebačku N1 televiziju.

Kako je objasnio, iz zakona proizlazi da je grad taj koji određuje trenutak da to ocene, a Ustavni sud ih na to podstiče.

"Formalno mogu svakog oktobra da kažu da nije još došao trenutak. Mogu, ali moraju to da obrazlože, a Ustavni sud će oceniti jesu li ti razlozi opravdani ili ne i po pravnoj dužnosti odrediti je li to zadovoljavajuće", rekao je on.

Upitan da li je obrazloženje Penave da legitimno još nije vreme za to, Šeparović je naglasio da se odluke Ustavnog suda moraju izvršavati.

"Mi imamo razumevanja za Vukovar, jer da nemamo odluka bi bila drugačija i prava bi se primenila odmah i sad. Mi od lokalne vlasti očekujemo da odluku sprovedu. Ovo su emocije, ja ih razumem, ali pozivam gradonačelnika i Savet da u oktobru postupe po svom statutu i razmotre dosegnuti nivo razumevanja, snošljivosti i tolerancije, i to obrazlože", rekao je on.

Dodao je da je i Ante Gotovina po izlasku iz haškog zatvora rekao da je rat završen i da se treba okrenuti budućnosti.

"Onaj ko je ostao bez ičega, neće mu upotreba ćirilice ili srpskog jezika vratiti najmilije, ja sam toga svestan, ja sam duboko svestan trauma, ali moramo se okrenuti budućnosti. Uveren sam da će gradonačelnik to shvatiti i postupiti po tome", rekao je Šeparović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.