Gradonačelnik Vukovara: Veća prava srpske manjine bi pogoršala odnose

Izvor: RTS, 14.Jul.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Vukovara: Veća prava srpske manjine bi pogoršala odnose

Povodom odluke Ustavnog suda Hrvatske o potrebi unapređenja prava Srba u Vukovaru, koja se tiču jezika i pisma, gradonačelnik tog grada Ivan Penava smatra da nije trenutak za to, jer se, kako je rekao, ne može "preći preko ogromne nepravde iz 1991. godine".
Ivan Penava kaže da je u Vukovaru postignut zadovoljavajući stepen komunikacije i suživota što je, po njegovim rečima, ugroženo "nerazumnim" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvođenjem dvojezičnih natpisa u vreme vlade Zorana Milanovića.

Zahvalivši se Ustavnom sudu na "razumevanju za Vukovar", Penava smatra da su temeljne vrednosti hrvatskog Ustava narušene, kako je rekao, usled "velikosrpske agresije na hrvatsku državu, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, ponižavani, silovani".
Penava je na konferenciji za novinare kazao da prvo treba rešiti nerešena pitanja iz 1991. godine, a tek onda ona iz kasnijih godina, poput upotrebe jezika i pisma i drugih, prenosi Hina.
"Pustiti, zaboraviti, preći preko ogromne nepravde iz 1991. ne možemo, a nepravdu možemo ispraviti pravednim odnosom, pravednim kaznama i osuđivanjem odgovornih za ono što nam se dogodilo", naveo je Penava.
Penava je ocenio da su dijalog i saradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućem nivou, a da bi svako povećanje obima prava pogoršalo međunacionalne odnose.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnik Vukovara: Nije trenutak za VEĆA PRAVA SRBA

Izvor: Blic, 14.Jul.2019

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da nije trenutak za unapređenje prava Srba u Vukovaru, koja se tiču jezika i pisma, o čemu je odluku donio Ustavni sud Hrvatske.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.