Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 18:56

Selaković sa Sijartom: Izvanredne veze Srbije i Mađarske

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Beogradu sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom i naglasio da Srbija i Mađarska proživljavaju najlepše i najsvetlije stranice u istoriji bilateralnih odnosa što je, kako je istakao, ozvaničeno zaključivanjem sporazuma o strateškoj saradnji koji su prošle godine potpisali predsednici vlada Viktor Orban i Ana Brnabić.
Selaković je konstatovao da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se iz toga može videti kako lični odnos dvojice lidera stvara izvanredne veze dva naroda i dve države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Sadržajnost i učestalost našeg dijaloga svedoči o dobrim odnosima Srbije i Mađarske, ali to je samo praćenje onog puta koji su utrli predsednik Srbije Aleksadar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban", naglasio je Nikola Selaković.
Istakao je da je sa mađarskim ministrom razgovarao o ukupnoj saradnji dve zemlje - ekonomskoj saradnji, ali i saradnji u oblastima infrastrukture i energetike.
Kada je reč o ekonomskoj saradnji, šef srpske diplomatije podsetio je da je trgovinska razmena u 2021. godini dostigla maksimum, odnosno da je pređena granica od dve milijarde evra, što svrstava Mađarsku na vrh liste naših partnera iz EU, uz Nemačku i Italiju.
"Veoma je važna saradnja na infrestrukturnim projektima, izgradnja brze pruge između naše dve prestonice, kao i energetsko povezivanje kroz izgradnju Balkanskog toka", kazao je Selaković napomenuvši da je s ministrom Sijartom razgovarao i o statusu pripadnika nacionalnih manjina, ali i saradnji u pograničnom pojasu.
Diplomatsko prisustvo Srbije na Malti u DKP MađarskeTakođe, ministar Selaković je poručio da saradnja dva ministarstva spoljnih poslova ide uzlaznom putanjom, izdvojivši značaj potpisivanja Sporazuma o kolokaciji.
"Od pre nekoliko nedelja u Valeti na Malti, Srbija prvi put ima svoje stalno diplomatsko prisustvo u DKP Mađarske. Znajući koliko je brojna naša zajednica na Malti, ovo omogućava upravo tim ljudima mnogo kvalitetnije, brže i bolje završavanje svih potreba koje imaju", kazao je šef srpske diplomatije.
Selaković je posebno zahvalio ministru Sijartu na njegovom ličnom zalaganju u promovisanju potrebe da Srbija što skorije postane članica EU.
Sijarto: Strateško partnerstvo Srbije i Mađarske obostrano korisnoMađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je da je strateško partnerstvo Srbije i Mađarske obostrano korisno.
Sijarto je izdvojio nekoliko najznačajnijih rezultata unapređene srpsko-mađarske saradnje, na polju ekonomije, energetike, saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija i rada sa manjinskim nacionalnim zajednicama.
Kada je reč o energetici, Sijarto je konstatovao da bi Srbija i Mađarska, da nisu sarađivale na ovom polju, danas bile žrtve energetske krize koja potresa zapadni deo Evrope.
"Da smo podlegli pretnjama sankcijama, da nismo zastupali sopstvene nacionalne interese i da nismo izgradili gasovod, danas bismo imali ozbiljne probleme", rekao je Sijarto.
On je izrazio i zadovoljstvo zbog uspešne saradnje u sprečavanju ilegalnih migracija, koja se odvija na obostranu korist.
Sijarto je naglasio da od svih Mađara koji žive van matice, najkorektniji odnos države postoji prema Mađarima u Vojvodini, i da su manjinske zajednice ono što povezuje i unapređuje obe zemlje.
Na predstojećim izborima, koji se 3. aprila održavaju i u Srbiji i u Mađarskoj, odlučuje se, kako je poručio, o budućnosti dve zemlje, ali i o budućnosti Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj.
"Želim mnogo uspeha vašem predsedniku i vladi na budućim izborima, i nadajmo se da će na obe strane granice rezultat da bude takav da oba naroda još dugo uživaju korist od ove naše saradnje", zaključio je Sijarto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.