Selaković: Argumentacija Đukanovića pravno neosnovana, ne može se uzurpirati nešto što je vaše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2020, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Argumentacija Đukanovića pravno neosnovana, ne može se uzurpirati nešto što je vaše

Pravnik i generalni sekretar Predsednika Republike Nikola Selaković osporio je danas argumentaciju predsednika Crne Gore Mila Đukanović u prilog Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i naveo da je sve što je Đukanović izneo pravno neosnovano i da nije validno.

Reagujući na navode Đukanovića, iznete u intervjuu Tanjugu, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

''Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Đukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vreme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija'', rekao je Selaković za Tanjug.

Dodao je da je pre perioda o kojem govori Đukanović, vladao komunistički režim za koji se, kaže, zna kako je postupao prema Crkvi, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Selaković ističe da su se upravo po tom pitanju oglašavala neka od najrelevantnijih međunarodnih pravnih tela, od Saveta Evrope do Venecijanske komisije, i pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, a pre svega imovine SPC.

''Važno je da se pravno napomene da se ne može uzurpirati nešto što je vaše, što je postalo vaše pre mnogo vekova, što je Crkva kao svojinu stekla donacijama, prilozima ktitora, vladarskim poveljama, poklonima i to u skladu sa važećim zakonima i pozitivnim pravnim propisima'', napominje Selaković i dodaje da je posebno zanimljiv period koji Đukanović navodi u argumentaciji.

''Period od 1986. do 2000. godine se u najvećem delu poklapa sa periodom njegove vlasti u Crnoj Gori, a upravo ta vlast donosi, sprovodi i kontroliše primenu samih propisa'', zaključuje Selaković.
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amfilohije: Nema razgovora dok se Zakon ne povuče, Đukanović pravi svoju autofekalnu crkvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslave crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije saopštio je danas da za tu crkvu nema dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti dok vlast ne povuče nedavno usvojeni akt koji je izazvao proteste sveštenstva i vernika SPC-a širom Crne Gore..."Kako da razgovaramo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.