Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2020, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Nema razgovora dok se Zakon ne povuče, Đukanović pravi svoju autofekalnu crkvu

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslave crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije saopštio je danas da za tu crkvu nema dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti dok vlast ne povuče nedavno usvojeni akt koji je izazvao proteste sveštenstva i vernika SPC-a širom Crne Gore.

"Kako da razgovaramo o jednoj laži i nepravdi koja je stid i sram Crne Gore? Najsramnije nešto što se dogodilo Crnoj Gori to je taj zakon. Ne možemo da razgovaramo o tome", kazao je Amfilohije novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Podgorici posle crkvenog obreda plivanja za krst u reci Morači.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je ranije danas saopštio da vlast neće povući Zakon o sobodi veroispovesti, te da dijaloga sa SPC može biti samo o primeni zakona.

Mitropolit SPC-a kaže da je Đukanoviću "rečeno" da je uslov za dijalog povlačenje nedavno usvojenog Zakona i ocenio da predsednik Crne Gore "može protiv naroda", ali da, "ako je zaista narodna vlast, onda će da čuje glas naroda koji ne da svetinje i koji priziva sve ljude da ispoštuju drevna zaveštanja od Jovana Vladimira pa do kralja Nikole".

Mitropolit SPC-a je rekao da je "narod već dao odgovor na poziv vlasti da se razgovara o primeni Zakona".

"To je bezakonje, to je otimanje svetinja, o tome nema razgovora. Oni mogu da izvrše nasilje, vlast, ali očigledno da ovaj narod nasilje ne prihvata i ne priziva…Narod poziva na razum, ljubav i razmevanje", rekao je Amfilohije.

On je naveo da Mitropolija traži razgovor o potpisivanju temeljnog ugovara, po uzoru na slične koje je vlast potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

"Decenijama to govorimo, ali prvi put u istoriji jedna vlast, jedan predsednik stvara svoju crkvu… stvara svoju takozvanu "autofekalnu" crkvu, jer to samo može biti takva crkva koju stvara neko ko je bezbožnik i ne zna šta je crkva", rekao je Amfilohije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TI NISI KRŠTEN, KAKO MOŽEŠ ZNATI ŠTA JE CRKVENO? Amfilohije uništio Mila: Stvaraš svoju crkvu jer si BEZBOŽNIK!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da sabranja naroda u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti nisu politički skupovi, kako ih je nazvao predsednik Crne Gore Milo Đukanović koji, kako je kazao, ne može ni znati šta je crkveno, a šta političko jer nije kršten...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Drago Pilsel: Đukanović bi trebalo da se zamonaši, daleko bi dogurao

Izvor: RTS, 20.Jan.2020, 09:54

Poznati hrvatski teolog Drago Pilsel izneo je u tekstu za p-portal.net svoje mišljenje o Zakonu o slobodi vere nedavno usvojenom u Crnoj Gori, koji je izazvao brojne proteste u toj državi i u celom regionu. Tekst prenosimo u celini. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.