Sednice odbora zbog uštede ubuduće samo kad zaseda Skupština Srbija

Izvor: Blic, 05.Okt.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednice odbora zbog uštede ubuduće samo kad zaseda Skupština Srbija

Beograd - Sednice skupštinskih odbora ubuduće će se održavati jedino u danima kada zaseda parlament, osim u najhitnijim slučajevima, najavio je danas predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić, koji je zahtev bivših poslanika SRS za isplatu neisplaćenih dnevnica i regresa za godišnje odmore ocenio "bezobraznim".

Babić je Tanjugu rekao da je održavanje sednica odbora samo u danima kada zaseda parlamenta jedna od mera štednje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a koja je načelno dogovorena sa predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.

- Izvršili smo analizu da svaka sednica odbora samo kroz putne troškove parlament, državu i građane košta 100.000 dinara. Pošto imamo 20 odbora ta računica može biti vrtoglavo visoka - ukazao je Babić, koji je zamenik šefa poslaničkog kluba SNS.

Govoreći o zahtevu grupe nekadašnjih poslanika SRS za isplatu neisplaćenih dnevnica i regresa za godišnje odmore i njihovu najavu da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava, Babić je rekao da je njegov stav, kao i stav SNS, da je to u ovom trenutku "u najmanju ruku bezobrazno".

- To je moj stav i stav SNS, takodje, taj zahtev će doći na Administrativni odbor i gotovo sam siguran da će vladajuća koalicija imati sličan odnos. Oni traže isplatu svih neisplaćenih dnevnica i neisplaćanog regresa za godišnji odmor. To je veoma drsko i bezobrazno, budući da je reč o dnevnicama koje su se do maja 2009. isplaćivale svakog dana kada su Skupština ili odbori zasedali - naveo je Babić.

On je dodao da su radikali time pokazali "lažni moral", budući da su se do maja 2009. godine, kada su dnevnice ukinuta, solidarisali sa gradjanima, a sada "kada je privatni džep u pitanju" traže isplatu.

- Ja ću sa obe ruke glasati protiv toga. To neće moći, mogu da prete tužbama, ali taj novac od dnevnica ni do sada nije bio isplaćivan, neće ni u budućnosti. Nikakvog povraćaja dnevnica neće biti, niti dodatnih nadležnosti, davanja, podizanja plata ili bilo čega poslanicima - jasan je Babić.

Povodom zahteva predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i donedavno poslanika Nenada Čanka da mu se u narednih šest meseci isplaćuje plata, Babić je rekao da će Čanak ostvariti to pravo ukoliko bude u skladu sa zakonom i Poslovnikom.

Babić je podsetio da poslanik ne može da ostvari to pravo ukoliko je pre preuzimanja poslaničke funkcije zamrzao radni odnos u matičnoj firmi, ukoliko je u međuvremenu stekao pravo na penziju po bilo kom osnovu i ukoliko je osudjen na kaznu zatvora dužu od pet godina.

- Dao sam nalog Odboru da proveri da li postoji bilo koja od ove tri solucije. Ukoliko ne postoje, Čanak će ostvarivati pravo na isplatu šest plata, naravno bez poslaničkog dodatka - rekao je Babić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šef odbora: Zahtev radikala bezobrazan

Izvor: Mondo, 05.Okt.2012

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić zahtev bivših poslanika SRS za isplatu neisplaćenih dnevnica i regresa za godišnje odmore ocenio "bezobraznim"...On je rekao i da će se sednice skupštinskih odbora ubuduće održavati jedino u danima kada...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.