Sednice nema, gospodo. A vi izvolite - srušite Vladu. Ako smete

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 20:56

"Sednice nema, gospodo. A vi izvolite - srušite Vladu. Ako smete"

Tužilastvo u Crnoj Gori neće biti partijsko, nego nezavisno, profesionalno i državno, koje će raditi u interesu građana.

To su poručile Demokrate i pozvale Demokratski front (DF) da, ako sme, sruši Vladu, prenosi RTCG.

Iz DF-a je ranije saopšteno da je predsednik parlamenta Aleksa Bečić zaslužio da bude smenjen zbog kršenja Poslovnika i nezakazivanja sednice Skupštine na kojoj bi bio izabran Tužilački savet, i pored potpisa 27 poslanika.

U reagovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokrata se navodi da u DF-u očigledno misli da su građani Crne Gore ludi, gluvi i slepi.

"A uz sve to i potrošna roba čija budućnost ne znači ništa i ne postoji van smisla da se ispunjavaju njihove pokvarene ambicije", dodaje se u reagovanju.

Tome, kako se navodi, služe banalne laži, obmane i prostačke ucene koje DF i sada pokušava da plasira.

"Ko zna šta se nalazi u fiokama, kad se Andrija Mandić panično plaši nezavisnog tužilaštva?! Sve su prilike da zbog toga DF nastupa sa pozicije ucene, uslovljavajući ceo proces izbora Tužilačkog saveta jednim kandidatom“, navode Demokrate.

Prema njihovim rečima, DF je blokirao ceo proces koji mora biti baziran na konsenzusu.

Navodi se da su demokrate prihvatile četiri od pet kandidata koje predlažu DF, Socijalistička partija i URA, naglašavajući da neće pristati da se radi kao što je to radila Demokratska partija socijalista (DPS), da se u Tužilački savet biraju partijski ljudi.

„I onda, sve stane i dođe na ivicu da propadne zbog drskosti da se po svaku cenu insistira na jednom čoveku, umesto da se traži dogovor“, kazale su Demokrate.

Kako su naveli, u saopštenju DF-a se kaže da je tužilaštvo prepoznato kao partijska institucija DPS.

"To je tačno. Ali zamislite, sad DF traži da bude partijska institucija DF-a. E, neće moći. Godinama smo se borili za reformu tužilastva, a sad bi da ga umesto Mila Đukanovića poklopi Andrija Mandić“, kaže se u reagovanju Demokrata.

Iz te partije su rekli da je dogovor bio da nema partijskih ličnosti.

"Sednice nema, gospodo, jer ste vi izbor jednog čoveka, advokata vašeg lidera, stavili iznad potrebe da se formira Tužilački savet i smeni (Milivoje) Katnić. I nema cene za koju ćemo mi na to pristati“, poručile su Demokrate.

Oni su ponovili da se predlog za izbor članova Tužilačkog saveta može razmatrati na plenumu samo i isključivo kada ga utvrdi matični odbor, odnosno kada se postigne saglasnost i dogovor među članovima parlamentarne većine.

"Samo na taj način, jer je cilj graditi državu i institucije na ispravan način, a ne kako je to decenijama radio DPS praveći partijske institucije! Toga smo se nagledali poslednjih 30 godina, i protiv toga smo se borili“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da su svi časni i hrabri profesionalci, koji su se prijavili za Tužilački savet i oko kojih nema osporavanja, taoci jednog čovjeka - partijskog advokata DF-a, "kojeg Mandić i i njegov šef Vučić iz ličnih razloga nameću".

"Kao i zbog toga što im je cilj da naša država bude blokirana u pregovorima sa Evropskom unijom, da bi profitirali u haosu, izazvali rušenje vlasti i povratili višedecenijske saigrače u sedlo“, dodaje se u reagovanju Demokrata.

Iz te partije su poručili DF-u da Tužilastvo neće biti ni Andrijino, ni Aleksino, ni Milovo.

"Nego nezavisno, profesionalno i državno, koje će raditi u interesu građana ove zemlje. I tačka. A vi izvolite, srušite Vladu. Ako smete", zaključuje se u reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.