Sazvana posebna sednica Skupštine o Kosovu; Vučić: Spreman sam da govorim, odmah

Izvor: B92, 17.Maj.2019, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sazvana posebna sednica Skupštine o Kosovu; Vučić: Spreman sam da govorim, odmah

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala posebnu sednicu parlamenta za 27. maj ove godine na kojoj će se naći izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Gojkovićeva je danas novinarima kazala da će predsednika Republike Aleksandra Vučića pozvati da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o Kosovu i Metohiji. Vučić je ranije za RTS izjavio da je spreman da se na toj sednici pojavi.

Poziv će, dodala je, uputiti i premijerki Ani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brnabić, članovima Vlade Srbije i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marku Đuriću. "Očekujemo da se nakon izveštaja predsednika otvori debata i da u njoj učestvuju svi poslanici Narodne skupštine, jer je ovo veoma važna tema", istakla je Maja Gojković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jutros, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da je spreman da govori pred Narodnom skupštinom o Kosovu - odmah, odnosno u narednih nekoliko dana, ukoliko za to postoji mogućnost.

On je rekao o izjavama kosovskih zvaničnika i o donošenju "Rezolucije o genocidu Srbije na Kosovu", da veruje da, nažalost, "začarani krug na Kosovu i Metohiji" nije zatvoren.

Povodom izjava Kadrija Veseljija da je "Niš stari srpski grad nekada bio nastanjen mnogobrojnim Albancima", za koje tvrdi da su ih Srbi proterali, kao i toga što on kaže da su "naši stari Prištinci došli iz niške zone, posebno iz okoline Kuršumlije", predsednik Srbije ja rekao da bi "voleo da dođe u Niš i Kuršumliju, da vidi kako to izgleda i kako će to da mu uspe".

Vučić je kazao da će na sve te provokacije Prištine, Srbija "reagovati uzdržano i smireno", da ne izgubimo kredibilitet u međunarodnoj zajednici, ali i da će "zaštititi svoj narod".

On je dodao da će Srbija na odluke Prištine reagovati i donošenjem nekih opštih akata u Skupštini kao i donošenjem podzakonskih akata u Vladi.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović ocenio je da će na posebnu sednicu o Kosovu i Metohiji doći oni koji su odgovorni i koji razmišljaju o državi.

"Ko god je malo odgovoran i iole razmišlja o državi i ko shvata u kakvoj smo, najblaže rečeno, groznoj situaciji, taj će doći, ali radi se očigledno o neodgovornim ljudima koji su čak za ove izbore u Kosovskoj Mitrovici podržali albanskog kandidata, i to kandidata Kadrija Veseljija, i vrlo lako može da se dogodi da ne dođu na sednicu”, rekao je Đukanović u Skupštini Srbije.

On smatra da će na taj način deo opozicije po ko zna koji put pokazati svoju neodgovornost.

"Nadam se da će bar kod nekog od njih preovladati razum i da će biti u sali. Bilo bi dobro, jer tu ima mnogo što šta da se kaže, situacija je prilično loša, dramatična. Moram da priznam, jutros kad sam slušao predsednika Republike delovalo mi je kao da se približavamo jednoj groznoj situaicju, da ne kažem čak i oružanom sukobu”, rekao je Đukanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština 27. maja o KiM, pozvani Vučić i Brnabić

Izvor: RTS, 17.Maj.2019

Predsednica Skupštine Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu parlamenta za 27. maj na kojoj će se naći izveštaj o Kosovu i Metohiji. . Maja Gojković je novinarima rekla da će predsednika Aleksandra Vučića pozvati...

Nastavak na RTS...

Maja Gojković zakazala sednicu o Kosovu i Metohiji

Izvor: Večernje novosti, 17.Maj.2019

Predsednica Skupštine Maja Gojković zakazala je za 27. maj sednicu na kojoj će se raspravljati o situaciji na KiM i pregovorima sa Prištinom Predsednica Skupštine Maja Gojković zakazala je za 27. maj sednicu na kojoj će se raspravljati o situaciji na KiM i pregovorima sa Prištinom.Ona...

Nastavak na Večernje novosti...

"O stvarnosti na KiM 27.maja" (VIDEO, FOTO)

Izvor: Mondo, 17.Maj.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini, 27. maja, podneti kompletan izveštaj, ali da će govoriti i o stvarnosti na Kosovu i Metohiji...Vučić je, na konstataciju novinara da je najpre kritikovan što sa pitanjem Kosova ne ide u Skupštinu,...

Nastavak na Mondo...

Đurić: Važno što je sazvana sednica o Kosovu i Metohiji

Izvor: RTV Pink, 17.Maj.2019

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da će posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se razmatrati izveštaj o KiM, biti prilika da najviši izabrani državni predstavnici razgovaraju sa narodnim poslanicima o situaciji u vezi sa KiM, ali i prilika da poslanici koji imaju...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.