Saradnja Srbije i Mađarske u oblasti nacionalnih manjina

Izvor: RTS, 13.Okt.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije i Mađarske u oblasti nacionalnih manjina

Ministri pravde Srbije i Mađarske, Nikola Selaković i Laslo Tročanj, prisustvovali su u Subotici otvaranju radionice posvećene primerima dobre prakse Mađarske iz oblasti nacionalnih manjina.
Srpski ministar je podsetio da je ovo četvrti susret sa mađarskim kolegom u poslednjih šest meseci, na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i podršci Mađarskog ministarstva pravde u otvaranju pregovaračkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poglavlja 23, prenosi Tanjug.

Tako je danas u Subotici, prema njegovim rečima, skup bio posvećen prenošenju iskustava u pogledu ostvarivanja prava nacionalnih manjina.
"Mađarska pomaže nama itekako mnogo i mi tu pomoć zaista cenimo, uvažavamo i možemo da kažemo da je to zaista prava pomoć prijatelja", ocenio je Selaković.
U tu pomoć se, prema njegovim rečima, ubrajaju iskustva po pitanju zakonskih propisa u vezi sa regulisanjem oblasti zaštite podataka i privatnosti, odnosno prava nacionalnih manjina i drugih tema, dok će u budućnosti ova saradnja biti usmerena na teme poput borbe protiv korupcije, javnih nabavki i slično.
Osim toga, naglašava Selaković, i Srbija Mađarskoj može da prenese pozitivna iskustva po pitanju zakonskih rešenja, kao što je Zakon o zaštiti uzbunjivača.
"Tema zaista ima mnogo iz jednog jednostavnog razloga - bili ili ne bili u Evropskoj uniji - naša pravosuđa i naša ministarstva se suočavaju sa istim problemima. Nekada, ako ne poznajemo jedni druge, ne poznajemo ni te probleme. A ako se zbližimo i upoznamo, lakše ćemo rešavati te probleme", rekao je Selaković.
Dvojica ministara imali su i bilateralni sastanak na kojem se razgovaralo i o predlogu vezanom za uspostavljanje studijskog programa u Subotici, kroz saradnju Univerziteta u Novom Sadu i Segedinu.
"Bačelor program bi bio trojezičan, dakle na srpskom, mađarskom i engleskom, i ticao bi se međunarodnih odnosa, ali i prava i ekonomije. Mislimo da bi to bilo izuzetno važan strateški zadatak, ne samo od važnosti za naša dva ministarstva, već i za dve zemlje, ali i pripadnike nacionalnih zajednica sa obe strane granice", ocenio je Selaković.
Ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji istakao je da ova zemlja maksimalno podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju, kroz pružanje ekspertskih saveta u predpristupnom periodu, odnosno pripremu za samo članstvo, tačnije dijalog sa evropskim institucijama.
"U Mađarskoj, Ministarstvo pravde je zaduženo za veliki deo poslova sa Evropskom unijom. I mi smo spremni da predamo i ta naša iskustva Srbiji", rekao je Tročanji.
On je dodao da veoma ceni odredbe Ustava Srbije po pitanju manjina i podržava njihovo sprovođenje u praksi kroz zakone i podzakonske odredbe.
Tročanji je ocenio da se obe zemlje suočavaju sa izazovom mladih koji žele da se školuju u inostrantsvu i ističe potrebu uspostavljanja konkurentnog sistema obrazovanja, kako bi mladi ostali u zemlji.
Dva ministra su imala i sastanak sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.