Samoregulacija medija za odgovorno novinarstvo

Izvor: RTS, 13.Nov.2013, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoregulacija medija za odgovorno novinarstvo

Etički standardi i samoregulacija medija veoma važni za dalju demokratizaciju Srbije, smatraju predstavnici novinarskih udruženja i medija, i ukazuju na značaj Saveta za štampu i nepohodnost poštovanja njegovih odluka.

Predstavnici novinarskih udruženja i medija ocenili su u Beogradu da su za dalju demokratizaciju Srbije veoma važna samoregulacija medija i poštovanje etičkih standarda.

Na skupu "Odgovorno novinarstvo kroz samoregulaciju" ukazano je na značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saveta za štampu, i na nepohodnost poštovanja njegovih odluka koje govore o značaju ravnoteže zaštite prava na privatnost i informacija značajnih za javnost.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić ocenio je da je samoregulativa "vrsta čojstva" koja služi da mediji zaštite i sebe, i druge od sebe, i da priznaju ako su prešli granicu i da pokušaju da to isprave.

Janjić je ocenio da je Savet za štampu najvažnije telo koje je formirano u poslednjih 13 godina.

Generalni sekretar Saveta za štampu, Gordana Novaković navela je da je Savet do sada imao oko stotinu žalbi i da je u polovini prekršen kodeks izveštavanja.

Najveći broj žalbi odnosi na istinitost i objektivnost izveštavanja, na to što se pri izveštavanju ne koristi više izvora i što se ne razlikuju činjenice od pretpostavki i nagađanja.

Glavna i odgovorna urednica Politike i predsednica Udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović je ocenila da je Savet za štampu "istorijski eksperiment u Srbiji" i da je "pravo čudo" to što mediji samoregulacijom pokušavaju da reše problem novinarske etike i kršenja Kodeksa novinara.

"Mi smo društvo u kojem nema medijske kritike, ponašamo se kao da smo mafija u kojoj vlada zakon ćutanja i ne dozvoljavamo da se kritikuju neki mediji kako nam se ne bi osvetili, što je potpuno pogrešno", rekla je Smajlović i dodala da nije dobro da postoji društvo bez medijske kritike.

Prema njenim rečima, bolje je imati i tabloide koji krše Kodeks i pokreću stvari, nego da se ćuti o problemu, da se niko nikome ne zamera.

Glavni i odgovorni urednik Kurira Saša Milovanović istakao je da taj list više nije ono što je bio pre četiri godine, jer redakcija radi na promeni "imidža". Kurir, prema njegovim rečima, danas donosi odluke u skladu s novinarskim kodeksom, čak i po cenu pada tiraža.

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić je, međutim, rekao da ne vidi da se išta promenilo u pisanju Kurira, jer taj list i dalje "izriče presude" i "ljude proglašava lopovima" što je, kako je ocenio, priličan problem štampe u Srbiji, kao i "zabijanje glave u pesak" i ocenjivanje da ovakvo pisanje predstavlja upražnjavanje medijske slobode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.