Salvini: Čestitke Trampu; Mas i Kremlj: Ništa se ne menja

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salvini: Čestitke Trampu; Mas i Kremlj: Ništa se ne menja

Desničarski potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini čestitao je američkom predsedniku Donaldu Trampu na rezultatima kongresnih izbora.

On je čestitao i na borbi "protiv svačeg i svakog" ko se zalagao za uspeh demokrata.

"Komplimenti predsedniku Trampu za mesta osvojena u Senatu i potvrdu u ključnim državama, protiv svačeg i svakog: levičarskih novinara, glumaca i pevača, direktora i pseudo-intelektualaca", napisao je Salvini na svom nalogu na Tviteru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz haštag "godonaldgo".

On je, na današnjoj konferenciji za novinare, odbio da komentariše o politici američkog predsednika koga je nazvao "pomalo neobičnim", ali je rekao da je Tramp barem održao svoja predizborna obećanja o ekonomiji, trgovini i imigraciji, prenosi AP.

Salvini je, inače, populista koji donekle deli s Trampom antiimigrantske i nacionalističke stavove, a Trampov bivši savetnik Stiv Benon ga je opisivao kao budućnost evropskih političara, navodi američka agencija.

Na ishod američkih izbora na polovini mandata, održanih juče, reagovao je danas i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, rekavši da rezultati glasanja znače da će spoljna politika SAD više zavisiti od toga da li republikanci i demokrate mogu da rade zajedno, ali da se transatlantski odnosi pod Trampom neće menjati.

"Ono što ovi izbori ne menjaju jeste to da bez SAD nećemo moći da rešimo probleme u sve komplikovanijem svetu", rekao je Mas, prenosi AP. Šef nemačke diplomatije je, uz to, istakao da Evropljani moraju da na Trampovu politiku u stilu "Amerika na prvom mestu" odgovore pristupom "Ujedinjena Evropa".

Dan posle izbora u SAD, Kremlj je saopštio da rezultati glasanja neće naškoditi vezama između Rusije i SAD "jer su ti odnosi već loši". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da bi se odnosi između SAD i Rusije "teško mogli učiniti još gorim".

Peskov je odbio da komentariše nagoveštaje da će kontrola demokrata nad Predstavničkim domom Kongresa SAD otežati Trampu popravljanje veza sa Rusijom, ali je rekao da za poboljšanje odnosa "nema sjajnih izgleda na vidiku", navodi američka agencija.

Visoki ruski poslanik Konstantin Kosačev rekao je da demokratska većina u donjem domu američkog Kongresa znači da će se Tramp suočiti sa "neprijatnim izazovima".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.