Sad i Bosanci traže Orića, Srbija učinila sve

Izvor: Mondo, 22.Jun.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad i Bosanci traže Orića, "Srbija učinila sve"

Tužilaštvo BiH traži da se Orić vrati u zemlju. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u slučaju izručenja Nasera Orića država uradila sve što je trebalo i o tome sada odlučuju organi drugih država.

Foto: screenshot/YouTube

"Ono što je bilo do Srbije - mi smo uradili. Potvrđeno je da je optužnica na snazi i Ministarstvo pravde je tražilo izručenje. Sada je na organima drugih država da odlučuju o tome", rekao je Stefanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na stranačkoj konferenciji za novinare.

Tužilaštvo BiH spremno na saradnju sa Srbijom

Tužilaštvo BiH ističe da je spremno na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta.

Srbija je, precizirao je, učinila šve da neko ko je osumnjičen da je počinio najteže zločine i najteža krivična dela dođe i odgovara pred našim sudom, rekao je Stefanović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je danas zahtev pravosuđu Švacarske da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno da ne bude izručen pravosuđu Srbije, jer bi se na taj način ugrozio predmet "Naser Orić i drugi" koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje tog predmeta, prenosi agencija Fonet list "Dnevni avaz".

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. godine po zahtevu Okružni tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Pošto se radi o osobi koja je državljanin BiH, dostupna je pravosudnim organima i odaziva se na njihove pozive, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mere pritvora ili drugih mera zabrane, stoji u obrazloženju.

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je juče od Švajcarske izručenje Orića, koji je u uhapšen 10. juna u Bernu po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine.

Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Oriću je nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom hapšenja Orića da Srbija ne sme da odustane od zahteva za njegovo izručenje.

Bivši komandant muslimanske vojske je nakon hapšenja u Bernu izjavio da "odatle u Srbiju živ neće".

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.