SZO RAZBILA SVE MITOVE: Da li beli luk, alkohol i vruća kupka ubijaju KORONU?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2020, 08:31

SZO RAZBILA SVE MITOVE: Da li beli luk, alkohol i vruća kupka ubijaju KORONU?

Kao najvažnije mere zaštite preporučuje temelno i često pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvom na bazi alkohola kao i držanje socijalne distance. 

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) sakupila je najčešće mitove oko zaštite protiv bolesti Covid -19 koje kruže svetom i objasnila zašto su - prema do sada potvrđenim dokazima u istraživanju novog virusa - ti navodi netačni, ali i opasni.

Kao najvažnije mere zaštite preporučuje temelno i često pranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ruku sapunom i vodom ili sredstvom na bazi alkohola kao i držanje socijalne distance.

1. Oboljevaju li samo stariji? Ne. Oboljevaju svi. Osobe svih uzrasta mogu se zaraziti novim koronavirusom (2019-nCoV). Čini se da su starije osobe i ljudi s postojećim medicinskim stanjima, poput astme, dijabetesa, i srčanih bolesti, podložniji težem obliku bolesti. SZO savetuje pripadnicima svih uzrasta da preduzmu korake kako bi se zaštitili od virusa.

2. Može li beli luk sprečiti infekciju koronavirusom? Ne. To je zdrava namirnica i ima neke antimikrobna svojstva, ali nema dokaza da je u ovoj epidemiji pomogao ljudima da se ne zaraze.

3. Konzumacija alkohola štiti od bolesti Covid-19. Ne. Alkoholna pića ne štite i mogu biti opasna. Česta ili preterana konzumacija alkohola može povećati rizik od zdravstvenih problema.

4. Izlaganje suncu ili temperaturama većim od 25 °C sprečava koronavirusnu bolest (Covid-19). Ne. Možete uhvatiti Covid-19 bez obzira na sunčano ili vruće vreme. Zemlje s toplim vremenom prijavile su slučajeve Covida-19. Najbolji način zaštite je često i temeljno pranje ruku sapunom i vodom i izbegavanje dodirivanja lica, kao i mere socijalne distance.

5. Je li vruća kupka korisna za zaštitu od infekcije? Ne, vruća kupka neće sprečiti zarazu. Telesna temperatura ostaje oko 36,5 ° C do 37 ° C, bez obzira na temperaturu kupke ili tuša. Zapravo, kupanje  i tuširanje ekstremno vrućom vodom može biti štetno, jer može izazvati opekotine.

6. Virus se ne širi na područjima s visokom temperaturom i vlagom u vazduhu. Prema dosadašnjim dokazima koronavirus se širi u svim područjima, uključujući i ona s vrućom i vlažnom klimom.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.