SVI MORAJU DA IMAJU ISTA PRAVA Portugal želi da zaštiti migrante od kovida

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 22:09

"SVI MORAJU DA IMAJU ISTA PRAVA" Portugal želi da zaštiti migrante od kovida

Portugalska vlada saopštila je danas da će zaštititi prava migrantskih berača voća i povrća i pružiti im zaštitu od kovida 19 nakon što je talas infekcija u tom sektoru pokrenuo zabrinutost zbog uslova u kojima žive.

U južnoj opštini Odemira, gde se stotine staklenika oslanjaju na rad migranata, u jednoj oblasti prijavljeno je 1.910 slučajeva na 100.000 ljudi tokom perioda od 14 dana. Prosek u zemlji je oko 64 slučaja, navodi Rojters.

Da bi se pozabavila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tim pitanjem, Vlada je privremeno preuzela privatno eko odmaralište u Odemiri, gde migranti za koje se smatra da su imali rizične kontakte mogu da se samoizoluju.

Oni koji imaju pozitivan test na kovid 19 biće prebačeni u lokalni smeštaj.

- Naš prioritet je javno zdravlje migranata - rekao je ministar unutrašnjih poslova Eduardo Kabrita tokom posete Odemiri.

On je tom prilikom porucio da želi da oni koji dolaze da rade u Portugaliju imaju ista prava kao i Portugalci koji rade u inostranstvu.

Mnogi radnici migranti iz zemalja poput Nepala, Indije i Bangladeša, kao i istočne Evrope, žive u prepunim dnevnim boravcima sa malo pogodnosti, navodi Rojters.

Premijer Antonio Kosta rekao je da uslovi u kojima žive migranti predstavljaju rizik po javno zdravlje i "očigledno kršenje ljudskih prava".

Grupe za zaštitu prava tvrde da su vlasti godinama zatvarale oči pred problemima koje migranti imaju, od neplaćenog posla do oduzimanja ličnih dokumenata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.