SVEČANOST NA VELIKI PRAZNIK: Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 14. oktobra

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2022, 12:50

SVEČANOST NA VELIKI PRAZNIK: Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 14. oktobra

Patrijarh Porfirije biće ustoličen 14. oktobra u Pećkoj patrijaršiji, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva.

Kako se navodi, svečanost će biti obavljena na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, na Kosovu i Metohiji, uz sasluženje više arhijereja SPC.

- Osam vekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja – manastir Pećka Patrijaršija – pod svojim svodovima čuva svešteni Tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije. Posle vaspostavljanja jedinstava Srpske pravoslavne crkve 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na naše bogonosne i doblesne arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana - navodi se u saopštenju SPC.

Srpska crkva podseća da je ustoličenje prvog patrijarha Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su u ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save: patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine; patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine; patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine; patrijarh Pavle (Stojčević) jula 1994. godine; patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ustoličenje patrijarha SPC Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 14. oktobra

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2022

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije biće ustoličen u manastiru Pećka Patrijaršija, na Kosovu, 14. oktobra u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih. Ova čin se obavlja godinu i osam meseci nakon što je izabran za čelnika SPC. Čin hirotonisanja u srednjevekovnom manastiru...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.