Dostupni linkovi

Ustoličenje patrijarha SPC Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 14. oktobra


Patrijarh SPC Porfirije
Patrijarh SPC Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije biće ustoličen u manastiru Pećka Patrijaršija, na Kosovu, 14. oktobra u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih. Ova čin se obavlja godinu i osam meseci nakon što je izabran za čelnika SPC.

Čin hirotonisanja u srednjevekovnom manastiru Pećka patrijaršija na Kosovu je po tradiciji mesto gde srpski patrijarsi stupaju na dužnost. U Pećkoj patrijaršiji su je ustoličen prvi patrijarh Srpske patrijaršije Dimitrije (Pavlović) 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su u ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save.

Iz SPC je najavljeno da će patrijarh tog dana posetiti Kosovo i Pećku Patrijaršiju, gde će predvoditi svetu liturgiju.

Patrijarh Porfirije izjavio je 2021. u februaru, neposredno po stupanju na tron, da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti "stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu".

"Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama", rekao je Porfirije, nakon ustoličenja na mesto patrijarha 19. februara u beogradskoj Sabornoj crkvi arhangela Mihaila.

Porfirije, koji je glasovima Sabora kao najvišeg tela SPC 18. februara 2021. izabran za 46. po redu patrijarha, je izjavio da u svom radu neće kretati stazama pojedinačnih interesa niti će tu biti elemenata savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

"Služba patrijarha je služba prvog među jednakima. Nastojaću da, u meri svojih mogućnosti, negujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli", rekao je on.

U međuvremenu patrijarh Porfirije je privukao pažnju javnosti i po više kontroverznih poteza. Među njima je i odluka da oktobra 2021. dodeli orden Svetog Save Miloradu Vučiliću, poznatom kao vodećem čoveku Miloševićeve medijske ratno huškaške medijske mašinerije u prvoj polovini devedesetih. Takođe, nedavno, upotrebio je termin "zlo" u javnom obraćanju pred Paradu ponosa u Beogradu.

XS
SM
MD
LG