SRS traži ukidanje testova za upis u srednje škole i na fakultete

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS traži ukidanje testova za upis u srednje škole i na fakultete

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas Ministarstvo prosvete da "hitno" pripremi izmene zakona kojim bi se ukinuli testovi za upis u srednje škole i na fakultete.

SRS je u saopštenju naveo da obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima.

"Školovati se mogu svi koji to žele i to besplatno. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih ili onih koji imaju veze kod nadležnih u ministarstvu, na fakultetima ili u školama a to se postiže, između >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ostalog, i omogućavanjem upisa na osnovu rezultata postignutih tokom školovanja, bez suvišnih i uvek sumnjivih testova", piše u saopštenju.

SRS je ocenio i da nepravilnosti koje je nadležno ministarstvo utvrdilo u slučajnim kontrolama škola u tri upravna okruga, "baca sumnju i na ostale škole, obesmišljava testiranje i nepotrebno traumira sve srednjoškolce koji strahuju da se i u njihovim školama ne otkrije neki nedostatak".

Ministar prosvete Mladen Šarčević naredio je ranije hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u osnovnim školama čiji su učenici imali "sumnjivo dobre rezultate" na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu.

"Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu", rekao je Šarčević dodajući da će krivci biti "smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRS:Ukinite testove za upis u srednje škole i na fakultete

Izvor: B92, 05.Jul.2017

Beograd -- Srpska radikalna stranka pozvala je Ministarstvo prosvete da "hitno" pripremi izmene zakona kojim bi se ukinuli testovi za upis u srednje škole i na fakultete...SRS je u saopštenju naveo da obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima..."Školovati se mogu svi koji to...

Nastavak na B92...

SRS traži ukidanje testova za upis u srednje škole i na fakultete

Izvor: Večernje novosti, 05.Jul.2017

Srpska radikalna stranka založila se za ukidanje testova za upis u srednje škole i na fakultete i pozvala Ministarstvo prosvete da hitno pripreme izmene zakona u tom cilju BEOGRAD - Srpska radikalna stranka založila se za ukidanje testova za upis u srednje škole i na fakultete...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.