SRS: Ukinuti testove za upis u škole i fakultete

Izvor: Mondo, 05.Jul.2017, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Ukinuti testove za upis u škole i fakultete

Srpska radikalna stranka zatražila je ukidanje kvalifikacionih testova za upis učenika u srednje škole i na fakultete. SRS predlaže upis na osnovu rezultata postignutih tokom školovanja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Stranka Vojislava Šešelja saopštila je da obrazovanje u Srbiji mora svima biti dostupno pod istim uslovima.

U Pčinjskom okrugu svaki četvrti "vukovac"

Nedavno je objavljeno da su Raški okrug, kao i Pčinjski i Nišavski, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poznati po ogromnom broju "vukovaca": prošle godine u Pčinjskom okrugu bilo je 24 odsto dobitnika Vukove diplome, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom okrugu.

"Školovati se mogu svi koji to žele i to besplatno. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih ili onih koji imaju veze kod nadležnih u ministarstvu, na fakultetima ili u školama", navodi se u saopštenju.

To se postiže i omogućavanjem upisa u srednje škole i na fakultete na osnovu rezultata postignutih tokom školovanja, bez "suvišnih i uvek sumnjivih testova", dodaje se.

"Srpska radikalna stranka poziva nadležno ministarstvo da hitno pripremi izmene zakona kojim bi se ukinuli testovi za upis u srednje škole i na fakultete", navodi SRS.

Radikali upozoravaju da "svake godine testiranje budućih srednjoškolaca i studenata prati niz nepravilnosti i afera" koje ostavljaju trag u budućem školovanju mladih ljudi, preko čijih leđa se prelamaju te afere, a u koje su "uvek umešani upravo oni koji bi trebalo da omoguće ravnopravnost svih budućih srednjoškolaca i studenata".

Ministar najavio SMENE zbog male mature

"To što je ministarstvo u slučajnim kontrolama utvrdilo izvesne nepravilnosti u školama, u tri upravna okruga, baca sumnju i na ostale škole, obesmišljava testiranje i nepotrebno traumira sve srednjoškolce koji strahuju da se i u njihovim školama ne otkrije neki nedostatak", navodi SRS, i zahteva da se ministar prosvete Mladen Šarčević bavi uzrocima, a ne posledicama za koje bi i "sam morao da snosi odgovornost".

VELIKA AFERA S MALOM MATUROM? Profesori "pomagali"

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.