Za Časni krst plivaće se na bazenima, rekama i jezerima na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2022, 10:03

Za Časni krst plivaće se na bazenima, rekama i jezerima na jugu Srbije

Bogojavljensko plivanje ove godine će na jugu Srbije biti održano u nekoliko mesta - u Nišu, Svrljigu, Babušnici, Beloj Palanci, Pirotu, Dimitrovgradu, Prokuplju, Kuršumliji, Surduličani će plivati na Vlasinskom jezeru, a građani Vladičinog Hana na bazenu u tom mestu. Oni koji žele da se takmiče u plivanju za Časni krst mogu da se prijave za učešće do 18. januara, osim u Babušnici gde je prijava moguća do ponedeljka, 17. januara i Nišu gde je ona već završena. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

I ove godine za Časni krst u Svrljigu plivaće se na dva mesta - u samom Svrljigu na kupališnom kompleksu "Bazeni Pastirište", kao i na prirodnom bazenu u Popšici kod Svrljiga.

Prijavljivanje zainteresovanih je u crkvi cara Konstantina i carice Jelene do 18. januara, kao i na sam dan plivanja, uz napomenu da će svi, nakon liturgije, morati da prođu lekarski pregled i da će u plivanju moći da učestvuju samo sa odobrenjem lekara Doma zdravlja.

Broj plivača će, kao i prethodnih godina biti ograničen, a sve učesnike, kao i pobednika, očekuju nagrade.

I u svrljiškom selu Popšica plivaće se po 4. put na prirodnom bazenu za Časni krst.

Liturgija i vodoosvećenje će se održati na Bogojavljenje od 6 sati u manastiru Svetog Arhangela Gavrila u obližnjem selu Pirkovac, a prijave učesnika obaviće se u manastirskom konaku nakon doručka, odakle će i litija krenuti ka popšičkom bazenu gde se plivati za Časni krst.

Tradicionalno nadmetanje plivača za Časni krst biće organizovano i u Pirotu na Nišavi kod takozvanog "petog brzaka". Početak manifestacija zakazana je za oko 11 sati, a svi zainteresovani mogu se prijaviti u prostorijama Zatvorenog bazena, u delu gde se kupuju karte.

Svi kršteni i punoletni Belopalančani će plivati u okviru kompleksa parka “Vrelo”, a prijavljivanje je moguće u prostorijama Turističke organizacije u periodu od 8 do 15 sati.

Za sve dodatne informacije potrebno je pozvati Turističku organizaciju Bele Palanke na broj 018/853-080 ili Ustanovu za sport “Sportski centar - Banjica” na 018/853-255.

Babušničani će za Časni krst plivati na bazenu, gde je okupljanje planirano od 13 sati, a u Dimitrovgradu će biti održano po 6. put na Nišavi kod takozvanog “dvomostovlja” od 10:30 sati.

Plivanje za Časni krst na Vlasinskom jezeru počinje od 12 sati, a pre toga je planirana liturgija u Crkvi Svetog proroka Ilije.

Telefoni putem kojih se zainteresovani mogu prijaviti su 063/8830876 i 069/2144664.

U Vladičinom Hanu će plivanje i ove godine biti organizovano na gradskom bazenu od 12:30 sati, a zainteresovani se mogu prijaviti u Centru kulture.

Najsmeliji i najhrabriji Prokupčani koji žele da na praznik Bogojavljanje plivaju za Časni krst, mogu da se prijave do 18. januara u crkvi Svetog Prokopija. U Kuršumliji će se plivati na gradskom bazenu, a svi koji žele da učestvuju mogu se prijaviti u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija.

U Nišu će se plivati za Časni krst, a prijava je već završena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Porfirije: Plivanje za Časni Krst ove godine nema blagoslov Crkve, teška je epidemiološka situacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2022

Po odluci Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji otkazao je učešće u organizaciji manifestacije Plivanje za Časni Krst, koja je trebala da se održi na Krstovdan, 18. januara...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.