SITUACIJA NA KOSOVU KRITIČNA! Sutra važno obraćanje Eskobara na onlajn konferenciji

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 13:15

SITUACIJA NA KOSOVU KRITIČNA! Sutra važno obraćanje Eskobara na onlajn konferenciji

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar održaće sutra onlajn konferenciju za medije o najnovijim dešavanjima u Srbiji i Kosovu, najavljeno je iz Stejt departmenta.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i dalje odbija da ispuni zahteve SAD i EU za deeskalciju situacije na severu Kosova i da povuče kosovsku policiju iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, kao i da ne nameće nelegitimne albanske gradonačelnike izabrane na izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kojima je izlaznost bila samo oko 3,5 odsto i koje su Srbi bojkotovali, podseća Kosovo-online.com.

Prištinske vlasti nastavile su sa nasilnim akcijama i neosnovanim hapšenjima i prebijanjima Srba, a nakon što su 29. maja uhapšeni Dušan Obrenović i Radoš Petrović, kosovska policija uhapsila je 13. juna u sredu istaknutog sportistu Miluna Milenkovića Luneta u Severnoj Mitrovici.

Provokacije su nastavljene i juče - na teritoriji centralne Srbije uhapšena su tri specijalca kosovske policije, pod punom ratnom opremom. Prištinska strana tvrdi da su "policajci kidnapovani na teritoriji Kosova" i zatražile od EU, SAD i Kfora da reaguju.

Zvanični Beograd takođe je zatražio od Kfora i međunarodne zajednice da sprovede istragu o slučaju, naglašavajući da će dostaviti sve dokaze da u slučaju hapšenja nije prekršena ni Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ni Vojno-tehnički sporazum, jer su policajci uhapšeni duboko na teritoriji centralne Srbije u rejonu sela Gnjilica.

U međuvremenu, Vlada Kosova odlučila je da zabrani ulazak srpske robe na Kosovo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.