SIMBOL DEKADENCIJE KRUGA DVOJKE Kako se Čeda Jovanović pretvorio u Kedonira Čadu, karikaturu 5. oktobra, političara sa 0 odsto glasova koji vitla reketom po Beogradu

Izvor: Press, 21.Jul.2020, 10:55

SIMBOL DEKADENCIJE KRUGA DVOJKE Kako se Čeda Jovanović pretvorio u Kedonira Čadu, karikaturu 5. oktobra, političara sa 0 odsto glasova koji vitla reketom po Beogradu

U njega su polagane velike nade. Bio je jedna od politički najuticajnijih figura posle petooktobarskih promena, operativno je vodio hapšenje Slobodana Miloševića, bio potpredsednik Demokratske stranke na vrhuncu njene moći.
Foto:blic
Od Čedomira Jovanovića i te političke struje se očekivalo da trajno unapredi Srbiju u pravnu državu kako, na primer, prosečni građanin ne bi morao da traži >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << neku svoju zamišljenu pravdu vitlajući batinom po ulicama. Umesto toga, dobili smo Čedomira Jovanovića koji traži neku svoju zamišljenu pravdu vitlajući teniskim reketom - u skladu sa staležom kojem pripada - umesto batinom.
Ovako je izgledao taj uspon i pad, godinu po godinu, kroz naših evo skoro četvrt veka suživota s Čedom Jovanovićem.
1996. - 1999. Godine uspona + 1996-97: Proslavio se svojim govorima na studentskim protestima, kada je lansiran bedž sa natpisom "Čedo, oženi me!".
+ 1997: Osnovao Studentski politički klub koji je podržao bojkot republičkih izbora.
+ 1998: Pristupio Demokratskoj stranci, diplomirao dramaturgiju.
+ 1999: U vreme batinanja šetača na Brankovom mostu policija je pokušala da ga uhapsi. Kad su zvanično prekinute mirne opozicione demonstracije, sa grupom "čuvara vatre" nastavio i dogurao do 300. šetnje.
Foto: D. Danilović / RAS Srbija
2000. - 2003. Na vrhuncu moći + 2000: Na izborima izabran je za narodnog poslanika.
+ 2001: Postaje potpredsednik DS, šef poslaničke grupe Demokratske opozicije Srbije u Narodnoj skupštini. Pregovarao je sa Slobodanom Miloševićem prilikom njegovog hapšenja.
+ 2002: Ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio da "centri moći" nameravaju da likvidiraju pojedine političare. "Jedino ime koje smo saznali je Čedomir Jovanović." Iscrtana čuvena "Čedina zebra" u tadašnjoj Ulici srpskih vladara.
+ 2003: Posle ubistva Zorana Đinđića imenovan za potpredsednika Vlade Srbije za evropsku integraciju i koordinaciju reformi.
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
2004. - 2009. Lider Jovanović - 2004: Nije izabran za potpredsednika DS. Krajem godine isključen iz stranke zbog povrede stranačke discipline.
+ 2005: Osniva Liberalno-demokratsku partiju i postaje njen predsednik.
- 2006: Neuspešno se bori protiv usvajanja novog Ustava u kojem se preambulom ističe da su Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije.
+ 2007: LDP ulazi u parlament, a i Jovanović s njima kao šef poslaničke grupe.
- 2008: Kandiduje se za predsednika Srbije i osvaja za današnje pojmove neverovatnih 5,34 odsto glasova (peto mesto).
+ 2009: Kritikovan zbog sklonosti ka najskupljim automobilima, objasnio da ne može da radi svoj posao tako što će na magarcu obilaziti Srbiju.
Foto: E. Čonkić / RAS Srbija
2010. - 2012. Biznismen Jovanović - 2010: Sve više se priča o njegovom biznisu, a sve manje o njegovoj politici. Agenciji za borbu protiv korupcije skromno prijavljuje poslaničku platu od 115.000 dinara, automobil "tojota prijus" i motocikl "honda cbr".
- 2011: Širi se biznis. Uz poslaničku platu, automobil i motocikl, prijavljuje u suvlasnički udeo u tri firme. Ulazi u agrarni biznis
+ 2012: Ponovo izabran u parlament, ponovo šef poslaničke grupe LDP. Zadobio promrzline prilikom uspona na Akonkagvu. Zakupio tri mlina "Fidelnike u stečaju".
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
2013. - 2016. Kedonir Čada, srpski skijaš - 2013: Zajedno sa 11 skijaša iz celog sveta bio u novoj ekstremnој avanturi skijanja iz helikoptera na vrhovima Karakoruma u Pakistanu. Tom prilikom se lokalnim novinarima predstavio kao „Cedonir Chadda, Serbian skier“. Traži kredit od Fonda za razvoj Srbije za "Fidelinku"
- 2014: Na vanrednim izborima LDP doživeo debakl i prvi put nije osvojio nijedan mandat. Odbio je da podnese ostavku.
- 2015: Zaposleni u "Fidelinki" tvrde da im nije isplaćeno nekoliko plata, Jovanović demantuje.
+ 2016: U koaliciji sa Borisom Tadićem i Nenadom Čankom osvojio 5,02% glasova, prešao cenzus.
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
2017. - ???? Spust nizbrdo - 2017: Lučka kapetanija na Visu zabranila plovidbu jahti Jovanovića, koja je bila "nezakonito korišćena". Sam Jovanović za "Blic" nije želeo da odgovori da li je jahta zaista njegova.
+ 2018: Posle dve godine pauze vratio se u skupštinske klupe.
- 2019: Kritikuje medije koji su objavili, kako smatra, neprikladne karikature Predraga Koraksića Koraksa o Aleksandru Vučiću. Koraks odgovara da mu je "žao što je Čeda Jovanović prolupao".
- 2020: Koalicija oko LDP na izborima osvaja nula zapeta nešto procenata glasova. O vitlanju reketom već sve znate.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.