Izvor: B92, 04.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SASTANAK DIREKTORA FIRMI SA AGENCIJOM ZA PRIVATIZACIJU

Beograd -- U Privrednoj komori Srbije direktori tridesetak preduzeca razgovarali su s predstavnicima Vladine Agencije za privatizaciju. Oni su se uglavnom interesovali za tehnicke detalje privatizacije, a na osnovu postavljenih pitanja imaju jos mnogo nedoumica. Vecina njih se interesovala da li uopste ima pravo da komunicira sa eventualnim kupcima. Vrsilac duznosti direktora Agencije za privatizaciju Vladimir Cupic veoma strpljivo im je objasnio da je to pozeljno zbog povecanja konkurentnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali samo do otvaranja tendera. "Ko se javio na tender je stroga poslovna tajna", pojasnio je Cupic. "Naravno da je dozvoljeno da sami kontaktirate sve potencijalne investitore, jer je sustina postizanje konkurencije. Onog momenta kada se tender otvori, vrhunska tajna koja mora da postoji, jeste ko se sve prijavio na tender. To, prakticno, dovodi sve potencijalne kupce u stanje neizvesnosti, pa oni ne mogu da kalkulisu, niti da pokusaju da isfingiraju ponudu. Njihova ponuda je u tom slucaju realna i realno odrazava ono sto oni zele da postignu. Tajnost informacija je, u ovom slucaju, od kriticnog znacaja.

Ukoliko postoji curenje informacija, sto smo mi uspeli da sprecimo prilikom privatizacije cementara, dobili smo kao rezultat fantasticne ponude i dobili smo situaciju da za jednu kokretnu cementaru imamo jednu ponudu koja je 2,3 puta veca od ostalih ponuda", rekao je Cupic.

Generalni direktor "Beopetrola" Mirko Rasovic primetio je da procedura oko privatizacije ove firme kasni, a pozalio se i na opaske NIS da ce ih njihov strateski partner ugroziti. Cupic je odgovorio da "Beopetrol"

dobija finansijskog savetnika i da ce biti prodat do kraja jula. Prema njegovim recima, strah NIS je ocekivan, s obzirom na monopolski polozaj koji ima, ali je dodao da ce uskoro poceti i prodaja delova "Naftne industrije Srbije". "Jasno je da dovodjenje velikog strateskog partnera na jedno trziste izaziva poremecaj na tom trzistu, ali taj poremecaj ne ide na gore, vec na bolje. Nama je apsolutno jasno da postoje, ne samo u naftnoj industriji, nego i u svim ostalim industrijama, neki koji se osecaju ugrozeni cinjenicom da je pocela privatizacija nekih od preduzeca iz njihove industrije", zakljucio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.