SAMO IH TAMO NE VRAĆAJTE! Papa Franja je skrhan bolom, njihova tragedija ga je duboko pogodila

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021, 15:24

"SAMO IH TAMO NE VRAĆAJTE!" Papa Franja je skrhan bolom, njihova tragedija ga je duboko pogodila

Potresen je onim što se dešava

Papa Franja uputio je danas molbu da se prekine sa praksom vraćanja u Libiju migranata koji su spašeni na moru, i pozvao međunarodnu zajednicu da pronade konkretne načine za upravljanje migracionim tokovima u Sredozemnom moru.

- Saosećam se sa hiljadama migranata, izbeglica i drugih ljudi kojima je potrebna zaštita u Libiji - rekao je papa u obraćanju na Trgu Svetog Petra, prenosi AP.

On je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nikada neće zaboraviti te ljude, da se moli za njih i da je "toliko muškaraca, žena i dece izloženo nehumanom nasilju".

Papa Franja je kazao da traži od međunarodne zajednice da održi obećanje u potrazi za zajedničkim rešenjima koja su konkretna i trajna za upravljanje migracionim tokovima u Libiji i celom Mediteranu. Zatvorski objekti u Libiji su, kako je rekao papa, "pravi koncentracioni logori".

- Moramo da prestanemo da šaljemo migrante nazad u nesigurne zemlje i da damo prioritet spašavanju ljudskih života na moru uz redovne protokole spasavanja i iskrcavanja, kako bismo im garantovali dostojanstvene uslove života, alternative pritvoru, redovne puteve migracije i pristup procedurama za dobijanje azila - istakao je papa.

Italija i Malta našle su se na udaru zagovornika ljudskih prava zbog toga što su migrante ostavljale u prepunim spasilačkim camcima pre nego što su im odredili sigurnu luku, podseća AP. Zvaničnici agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) dugo su osuđivali uslove pritvorskih centara za migrante u Libiji.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.