SAD kritikuju hapšenje Badija

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD kritikuju hapšenje Badija

Vašington -- Bela kuća je kritikovala danas hapšenje vođe Muslimanskog bratstva u Egiptu Muhameda Badija, ocenivši da se ne poštuju kriterijumi za poštovanje ljudskih prava.

Radi se o najnovijoj akciji privremene egipatske vlade koja nije u skladu sa njenom preuzetom obavezom da će politički proces obuhvatiti sve strane i o akciji suprotnoj ideji nezavisnog sudstva, rekao je zamenik portparola Bele kuće Džoš Ernest.

Ernest je takođe rekao da će danas predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD Barak Obama održati sastanak sa svojim užim rukovodstvom na kome će se razmatrati mogućnost suspendovanja dela američke pomoći Egiptu.

Pomoć Egiptu iznosi 1,5 milijardi dolara. Na sastanku će biti između ostalih i državni sekretar SAD Džon Keri.

On je rekao da još nije doneta nikakva odluka o suspenziji te pomoći posle intervencije egipatskih snaga bezbednosti da rasteraju pristalice svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Mursija.

Egipatska državna televizija ranije danas je objavila da je vrhovni vođa Muslimanskog Bratstva Mohamed Badi uhapšen i da mu je određen pritvor od 15 dana zbog "podsticanja na ubistvo".

Za Badijem je 10. jula izdat nalog za hapšenje, kao i za brojnim vođama Bratstva, iz koga potiče i Mohamed Mursi. Mursija je vojska srušila 3. jula i drži ga u pritvoru na tajnoj lokaciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.