Rusi su pred ostvarenjem cilja? Sledi opasnija faza

Izvor: B92, 11.Maj.2022, 18:32

Rusi su pred ostvarenjem cilja? "Sledi opasnija faza"

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage napredovale do granice između Luganska i Donjecka.

Ako se ova informacija pokaže tačnim, to će značiti da su ruske snage na dobrom putu da ostvare kontrolu nad celim regionom Donbasa.

Pre početka sadašnje invazije, osam godina nakon početka borbi u istočnoj Ukrajini, proruske snage su držale oko trećine celokupne teritorije Donbasa.

Njujork tajms citira ukrajinske zvaničnike koji su rekli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je 80 odsto Donbasa trenutno u rukama ruske vojske. Ostvarenje tog ruskog cilja, iako daleko od prvih ambicioznih planova o preuzimanju većeg dela Ukrajine i Kijeva, zajedno sa kontrolom južnih delova zemlje koji čine kopneni most ka aneksiranom poluostrvu Krim, daje Kremlju ogromnu prednost u neki budući razgovori o okončanju sukoba, slažu se analitičari. "Njujork tajms" podseća da Rusija već dominira Crnim morem, jedinim morskim putem za ukrajinski izvoz, a blokada pomorskih puteva bi na kraju mogla da ugrozi Ukrajinu ekonomski. Zemlja sve više zavisi od zapadne vojne i humanitarne pomoći, piše NIT. Sve je više najava da će se u Ukrajini gledati scenario "produženog sukoba”.

To je u utorak rekla i šefica američkih obaveštajnih službi Avril Hejns, koja je svedočila pred američkim Kongresom.

Prema njenim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin će vrlo verovatno objaviti bar delimičnu opštu mobilizaciju u Rusiji kako bi se postigli ratni ciljevi koji, smatra Hejns, "nadmašuju Donbas".

Rat bi, takođe predviđa, mogao da uđe u mnogo nepredvidiviju i opasniju fazu i da dovede do ponovne pretnje nuklearnim oružjem.

Na terenu trenutno besni žestoka i nemilosrdna bitka. Često je reč o krvavim borbama za male oblasti, a dešava se da jednog dana selo padne u ruke Rusa, a sutradan Ukrajinci ponovo ostvare kontrolu nad njim. Ovo posebno važi za Donjeck i Lugansk.

Lekari iz Kramatorska, grada u Donjeckoj oblasti, kažu da 80 odsto pacijenata dolazi sa minama i povredama od gelera.

"Ili ste dovoljno daleko da preživite ili niste. Zato vidimo ili lakše povrede ili smrt", rekao je kapetan Eduard Antonovski, stacioniran u bolnici, preneo je NIT. Ruska vojska se koncentrisala na male, ali ključne džepove otpora ukrajinskih snaga u regionu Luganska, koristeći sličnu taktiku kao u Mariupolju.

Ona okružuje gradove, remeti ukrajinske linije snabdevanja i žestoko granatira ukrajinske položaje.

Nakon što je zauzela Izjum, grad na granici sa Donbasom, i zauzela Popasnu, važnu za regionalni autoput, ruska vojska napada Lisičansk, Kramatorsk i Slavjansk, gradove sa 100.000 i više stanovnika.

Otvoreno je pitanje, kažu vojni analitičari, da li Rusija ima dovoljno vojnika, municije i vremena da izvrši cilj opkoljavanja ukrajinskih pozicija na severu regiona i njihovog odsecanja od lanaca snabdevanja.

Ipak, jasno je, ističu, da sadašnja taktika gušenja ukrajinskih vojnika u Donbasu pokazuje da bi Rusi mogli da postignu svoj taktički uspeh u roku od dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.