Rumunija i Drakula: Zaboravite na Transilvaniju - najpoznatiji vampir je bio Irac“

Izvor: B92, 18.Jan.2020, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija i Drakula: Zaboravite na Transilvaniju - "najpoznatiji vampir je bio Irac“

Knjigu o Drakuli je napisao Irac i mnogi godinama traže veze između vampira i piščeve rodne zemlje.

Poslednja BBC adaptacija Drakule je jedan od filmova koji je obeležio prazničnu sezonu.

Transilvanijski aristokrata koji ispija krv je postao kulturna ikona, inspirišući sve od serijala horor filmova, preko Sumrak sage, do televizijskih serija poput Bafi ubica vampira i Grofa Patkule.

Brem Stoker, čiji roman Drakula je objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1897. godine, bio je Irac i fanovi njegove knjige su dugo tražili vezu između vampira i piščeve rodne zemlje.

A u crkvi se nalazi skulptura mlade devojke na samrtnoj postelji.

To je dramatična scena - uznemirenog supruga obuzdava prijatelj.

Skulpturu je Lord Varner Vilijam Vestenra posvetio supruzi Meri En Vestenri.

Bob Kuran je penzionisani profesor sa univerziteta u Ulsteru. On ima jedinstven pogled na priču o Drakuli, kombinujući drevno i savremeno.

"Drakula je Irac", kaže on, bez trunke sumnje u glasu.

A on bi to trebalo da zna, s obzirom na to da je napisao knjige poput Vampiri: Vodič za bića koja vrebaju noću, Priručnik za Vukodlake i Istina o Leprikonu.

Kako objašnjava Kuran, Stoker se interesovao za irski folklor i Drakula je zasnovan na keltskom vođi Abartiku, sahranjenom u gradu Slotaverti.

Legenda kaže da je Abartik bio tiranin koji je terorisao seljake. Svaki pokušaj da ga ubiju je bio bezuspešan - on bi se uvek ponovo pojavio tražeći svaki put činiju krvi.

On je bio jedan od "noćnih živih mrtvaca", objasnio je Kuran. Na kraju, tiranin je proboden mačem od tisovine i sahranjen naglavačke, što je navodno stavilo tačku na njegovo oživljavanje.

Legenda je bila dobro poznata u irskim književnim krugovima, kaže Bob Kuran.

"Lejdi Vajld, majka Oskara Vajlda, svakako je znala za nju, a Stoker je bio redovan gost porodice Vajld u Dablinu", rekao je.

Druga Kuranova teorija je da Drakula predstavlja kritiku društvenih okolnosti u Irskoj na kraju devetnaestog veka. Drakula je bogati zemljoposednik, čija moć smeta lokalnim seljacima.

"Svi elementi Irske su tu i to nije samo horor roman, već roman o savremenim problemima i savremenoj Irskoj", objasnio je.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.