Rosatom pozvao Srbiju da učestvuje u izgradnji naučnog reaktora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rosatom pozvao Srbiju da učestvuje u izgradnji naučnog reaktora

Generalni direktor ruske Državne korporacije Rosatom pozvao je srpske stručnjake da uzmu učešće u izgradnji svetski najjačeg višenamenskog nuklearnog istraživačkog reaktora sa brzim neutronima MBIR, koji će biti izgrađen u Rusiji.

"Koristim ovu priliku da kažem gospodinu Popoviću (Nenad) da ga sa velikim zadovoljstvom pozivamo u naš međunarodni projekat 'brzog' istraživačkog reaktora - projekat MBIR", rekao je Lihačov, obraćajući se srpskom ministru za inovacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i tehnološki razvoj na panelu "Nuklearna energetika - osnov globalnog partnerstva i savremenog razvoja", u okviru Ruske energetske nedelje u Moskvi.

"Mislim da srpski naučnici definitivno mogu pružiti kvalitetan doprinos ovom poslu", dodao je generalni direktor Rosatoma, prenose Ria Novosti.

Ministar Popović je ukazao da „iako je u Srbiji na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih postrojenja, ne postoji moratorijum na istraživanja u oblasti nuklearne energije".

"Mislim da ćemo se zajedno sa Rosatomom vratiti na ovo tržište, naročito kada je reč o obrazovanju. Razvijaćemo nuklearnu medicinu, kao i korišćenje nuklearnih tehnologija u agraru", rekao je ministar.

Reaktor MBIR jačine 150 megavata gradi se u okviru Naučno-istraživačkog instituta nuklearnih reaktora u Dimitrovgradu (Uljanovska oblast).

Jedinstvene tehničke karakteristike MBIR će omogućiti široki spektar istraživačkih zadataka u cilju stvaranja novih konkurentnih i bezbednih nuklearnih energetskih instalacija, uključujući i reaktore na brzim neutronima za zatvaranje nuklearnog gorivnog ciklusa.

Pri tome, vreme istraživanja na novom reaktoru, u poređenju sa postojećim instalacijama, smanjeno je nekoliko puta.

Na bazi MBIR će biti napravljen međunarodni istraživački centar, u okviru kojeg će učesnici iz drugih zemalja obavljati neophodne eksperimente.

Smatra se da će izgradnja višenamenskog brzog istraživačkog reaktora obezbediti savremenu i tehnološki savršenu istraživačku infrastrukturu za sledećih 50 godina. Početak eksploatacije reaktora MBIR planira se posle 2020 godine, navode Ria Novosti.

Na jučerašnjem panеlu "Nuklеarna еnеrgija - osnova globalnih partnеrstava i savrеmеnog razvoja", porеd ministra Popovića, učеstvovali su Alеksеj Lihačov, gеnеralni dirеktor ruskе državnе korporacijе Rosatom, Pеtеr Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarskе, Jafеš Osman, ministar naukе i tеhnologija Narodnе Rеpublikе Bangladеš, Pеka Lundmark, prеdsеdnik i gеnеralni dirеktor kompanijе Fortum i Mihail Čudakov, zamеnik gеnеralnog dirеktora Mеđunarodnе agеncijе za atomsku еnеrgiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.