Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rok za izveštaj istekao, Srbija još ćuti o nestalim bebama

Srbija do juče nije podnela nikakav izveštaj Komitetu ministara Saveta Evrope o napretku u uspostavljanju mehanizama za rešavanje afere o nestalim bebama. Rok koji je dobila istekao je juče, a propisi kojima bi to pitanje trebalo da bude rešeno, spremni su, ali još nisu na dnevnom redu.

Izvor: N1

  Roditelji su međutim, nezadovojni, ne samo ignorisanjem države, već i nacrtom zakona.

Srbija i dalje ćuti o nestalim bebama. U zvaničnom odgovoru koje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je dnevni list Danas dobio od Saveta Evrope, jasno je navedeno "srpske vlasti nisu dostavile nijednu informaciju do 1. oktobra, iako su bile u obavezi da to urade".

Srbija je trebalo da obavesti Savet Evrope šta je uradila na sprovođenju presude kojom je obavezana da do septembra 2015. godine pripremi i usvoji zakon koji bi trebalo da pomogne da se utvrde sve činjenice o sumnjama da je proteklih decenija iz porodilišta u Srbiji nestalo, prema nezvaničnim podacima udruzenja, više hiljada dece.

Nacrt zakona napisan je u roku, ali je izazvao revolt roditelja, jer ne predviđa obavezu države da sprovede istragu.

"U zakonu tražimo istragu, znači ključ je istraga koja će dovesti do istraživanja pojedinačnih slučajeva gde se naša deca nalaze", kaže Mirjana Novokmet, iz Beogradske grupe roditelja.

 Roditelji kažu da im novčana naknada koju zakon propisuje nije važna, već da traže istinu i dodaju da su svojim istragama došli do sumnjivih činjenica - od toga da deo medicinske dokumentacije nedostaje, do toga da je deo nje falsifikovan.

"Sve majke su se porodile u državnim institucijama i mi očekujemo da državne institucije, a zna se ko je zaduzen da sprovede istrage, i da nam drzava konacno kaze gde se nasa deca nalaze, sta je uradjeno s njima, ako su preminula gde su lesevi nase dece, ako su ziva gde se nalaze", dodaje Novokmet.

Zakon o nestalim bebama našao se danas u skupštini, ali samo u formi pitanja poslanice Aleksandre Jerkov, koja je, kako kaže, u poslednja dva saziva Parlamenta 53 puta tražila da se poslanici njime pozabave.

"Zbog čega vi ovde sedite, zbog čega ste se kandidovali za narodne poslanike, da li znate da mi ovaj zakon treba da usvojimo, ne zbog toga što smo u obavezi da ispunjavamo presude Evropskog suda za ljudska prava, već zato što smo u obavezi da radimo za građane Srbije“, upitala je Aleksandra Jerkov.

Odgovor je dobila odmah – od predsednice parlamenta Maje Gojković, koja tvrdi da je dobila zvanične informacije da će se on naći pred odborom za pravosuđe, što je uslov za stavljanje na dnevni red skupštine, na prvoj narednoj sednici.

"Ovo je drugi predlog zakona koji vlada predlaže, zakon o nestalim bebama, ali se pojedina udruženja uvek protive donošenju", rekla je Gojković.

Da li ove reči znače da će država pribeći pisanju novog zakona u skladu sa zahtevima roditelja, biće poznato sredinom oktobra, kada bi odbor za pravosuđe trebalo da zaseda.

"Moramo da utvrdimo šta se dešavalo u zdravstvenim ustanovama, kako se čuvala dokumentacija, da li su postojale neke koruptivne veze između zdravstvenih radnika i nekih drugih, na kakav način su rađena međunarodna usvojenja... dakle jako veliki broj institucija je mogao biti umešan u ove stvari i mi sada ne znamo da li jesu bile umešane", rekao je Danilo Ćurčić, pravni zastupnik.

Roditelji obećavaju – neće dozvoliti da država gurne problem pod tepih i inisistiraju na tome da nisu potkupljivi - ne žele novac, već istinu o sudbini svoje dece.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.