Roditelji i posao: Šta je tajno roditeljstvo“ i zašto neke majke ne pričaju o deci na poslu

Izvor: B92, 06.Jan.2021, 08:28

Roditelji i posao: Šta je "tajno roditeljstvo“ i zašto neke majke ne pričaju o deci na poslu

Korporativni ideali koji pokreću "tajno roditeljstvo“.

Mnogi roditelji umanjuju brigu o odgovornostima na poslu da bi pokazali posvećenost. Kovid-19 je otkrio izazove sa kojima se roditelji suočavaju - ali da li će to nešto promeniti?

Šest meseci posle rođenja ćerke, vratila sam se u kancelariju, suznih očiju, ali željna da se dokažem na novom položaju.

Nekoliko nedelja kasnije, kada mi je trebalo nekoliko slobodnih dana zbog boginja u njenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrtiću, bojala sam se da to kažem svom timu.

Uprkos podršci kolega, osećala sam snažan pritisak da se ponašam kao da se ništa nije promenilo.

Pre je posao uvek bio na prvom mestu, nešto što je bilo ključno za napredak.

Vraćajući se na posao kao majka, bila sam pod stresom jer nisam mogla da kontrolišem svoje vreme, brinula sam se da sada izgledam nepouzdanije i strepela sam zbog sledećeg puta kada bi se ovo moglo dogoditi.

Jedva sam spomenula svoju ćerku u kancelariji.

Nikada ne bih uključila ovakvu anegdotu u mom pisanju u to vreme.

Tri godine kasnije, shvatam da je važno to učiniti jer ovaj stres nije svojstven samo meni.

Mnogi ljudi se suočavaju sa istim pritiskom jer ispunjavanje ideala na radnom mestu često nije kompatibilno sa odgovornostima brige, decom ili nečim drugim.

Ovo šteti starateljima, za koje statistika pokazuje da su u većini žene.

Mnogi od nas odgovaraju umanjujući ove odgovornosti ili ubeđujući kolege da možemo raditi prekovremeno kao i ranije, jer znamo da ako to ne učinimo, rizikujemo da postanemo žrtve brojnih pristrasnosti koje sputavaju majke.

Tajno roditeljstvo može započeti već u trudnoći.

Istraživanja pokazuju da neke žene skrivaju trudnoću, posebno u ulogama u kojima osećaju da se moraju takmičiti sa muškarcima i ne žele da otkriju bilo šta što bi moglo "smetati" poslu.

Žene koje rade često osećaju potrebu da tokom trudnoće idu "iznad i više od ispod" uobičajenih standarda, pokazala je druga studija, kao i da sakriju bilo kakvu bolest iz straha da ne izgledaju nepouzdano.

To se nastavlja i posle porođaja.

Žene kažu da žele da sakriju dojenje na poslu, jer je to tabu, a to je tako očigledna rodna razlika koja naglašava njihov novi status majki.

Postoji mnogo anegdota o tome da se žene osećaju primorano da dokažu da i dalje mogu raditi prekovremeno i nude se da rade čak i kada su im deca bolesna, kao i one koje namerno uopšte ne dele fotografije svoje dece ili ne razgovaraju o njima.

Nije iznenađenje da žene osećaju potrebu da se tako ponašaju.

Majke su odavno viđene kao manje posvećene i manje kompetentne u radnom okruženju.

Njih zaobilaze unapređenja češće nego očeve i manja je verovatnoća da će ih zaposliti nego žene koje nisu majke.

Trenutno, dok mnogi od nas rade od kuće usred Kovida-19, roditeljstvo je vidljivije nego što je ikada bilo.

Pandemija je zamaglila granice između porodice i posla, uzrokujući neviđeni stres roditeljima koji su bili primorani da kombinuju posao i brigu o deci.

Žongliranje je bilo očigledno, deca su se pojavljivala na radnim video pozivima, sastanci su se zakazivali u njihovom prisustvu, a roditelji su obećavali brze radne reakcije - kada deca legnu u krevet.

Ipak, iako je pandemija prešla dug put ka normalizaciji nečega ranije skrivenog, povezane pristrasnosti prema majkama nisu nestale.

U stvari, briga o deci koja je očiglednija može jednostavno ojačati negativan stav prema brizi o odgovornostima.

Naporan rad tokom roditeljstva mogao bi povećati verovatnoću osuđivanja i diskriminacije.

U SAD-u je Zakon o centru za radni život utvrdio da se povećava diskriminacija staratelja.

Takođe je bilo izveštaja o nezadovoljstvu radnika koji nemaju decu zbog posebnih usluga za roditelje.

I dok izveštaji sugerišu da očevi u nekim zemljama povećavaju svoj udeo u nezi, zaposlene majke napuštaju posao ili smanjuju radne sate u većem broju nego očevi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Roditelji i posao: Šta je "tajno roditeljstvo" i zašto neke majke ne pričaju o deci na poslu

Izvor: Radio 021, 06.Jan.2021

Korporativni ideali koji pokreću „tajno roditeljstvo“...Alamy..Mnogi roditelji umanjuju brigu o odgovornostima na poslu da bi pokazali posvećenost. Kovid-19 je otkrio izazove sa kojima se roditelji suočavaju - ali da li će to nešto promeniti?..Šest meseci posle rođenja ćerke, vratila sam...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.