Roćen o zamerkama Crne Gore na strategiju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2011, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roćen o zamerkama Crne Gore na strategiju Srbije

PODGORICA -

Crnogorski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Milan Roćen ocenio je danas da je Crna Gora opravdano reagovala protestom zbog strategije Vlade Srbije o odnosu sa srpskom dijasporom u regionu.

Odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Crne Gore, Roćen je rekao da trenutak donošenja te strategije i njena sadržina mogu da pokazuju želju Beograda da direktno utiče na rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, koji će biti organizovan od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1. do 15. aprila.

Roćen je kazao da je Beograd i sam procenio da je "previše otvoreno definisao svoju politiku prema Crnoj Gori", pa je strategija delimično izmenjena.

U strategiji su, međutim, kako je Roćen naveo, ostale mere za ostvarivanje glavnog cilja - da Srbi u Crnoj Gori budu konstitutivni narod.

Roćen je upitao šta u strategiji znači formulacija da bi Srbija Crnu Goru trebalo da stavi u središte svoje spoljne i regionalne politike, posle Bosne i Hercegovine.

U strategiji je, takođe, ostao stav da će biti nastavljeno finansiranje monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, radi njene duhovne misije u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta.

Vlada Crne Gore je prošle sedmice saopštila da je strategija Vlade Srbije o odnosu sa srpskom dijasporom u regionu "pokušaj direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore".

Predstavnik crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija preneo je stav crnogorske vlade ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Lutovcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.