Izvor: Blic, 22.Dec.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Riba na tezgama sa voćem i povrćem

Vršac - Sveža riba se skoro svakodnevno prodaje na zelenoj pijaci u Vršcu zajedno sa povrćem i voćem. I prodavci i kupci znaju da je to zabranjeno, ali može im se jer ne postoje čvrsta pravila poslovanja, a inspektori često imaju problema i kad se odvaže da intervenišu.

Tačno se zna mesto gde se prodaje riba. I kupci su redovni, navikli na sveže. Ako se koprca - friška je. Upućeni kažu da se to lako utvrdi i pogledom na škrge.

- Redovno kupujem ribu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zelenoj pijaci. Ne znam da li je legalno ili ne, ne znam ni gde love ribu, ako vas to zanima, ali vidim da je sveža i da nije skupa. To mi je dovoljno - kaže Jovan Petrović iz Vršca, dok starija gospođa do njega, koja samo razgleda, dodaje da je ipak bolje kupiti ribu u prodavnici.

Inspektori se teško snalaze. Sanitarna, komunalna, tržišna inspekcija, inspekcija za zaštitu životne sredine, voda od zagađenja i ribarstva, pa i veterinarska inspekcija, imaju parcijalna i neefikasna ovlašćenja kada je u pitanju prodaja sveže ribe na pijacama.

Veterinarska inspekcija nije ovlašćena za kontrolu maloprodaje ribe na pijacama, dok tržišni inspektor Nikola Međo može samo da konstatuje da li neko prodaje ili preprodaje ribu na pijaci.

- Mi smo, pre svega, zaduženi da kontrolišemo da li neko prodaje ili preprodaje, a za ostalo u ovoj oblasti, nemamo ovlašćenje. Ako mi prodavac kaže da je sam lovio, moram da mu verujem jer ja nemam ovlašćenje da utvrđujem istinu. To već spada u ingerenciju inspekcije za ekologiju - kaže Međo i ističe još jedan problem: - U slučaju zaplene ribe do okončanja postupka, javlja se problem njenog skladištenja. On, ipak, misli da rešenje postoji. Inspekcijske kontrole bile bi efikasnije kada bi se oformili timovi od predstavnika različitih inspektorskih službi, koje bi podržavao i predstavnik MUP-a. U pogledu zdravstvene ispravnosti, riba može da predstavlja veliki problem. Primenom Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda očekujem znatno poboljšanje stanja na tržištu - rekao je Međo.

Među prodavcima ima i alasa, sa urednim dozvolama za privredni ribolov na Dunavu. Oni kažu da je ribe u mrežama sve manje.

- U našim mrežama je svakoga dana sve manje ribe. A na pijaci je ima! Nemam pojma odakle je, i kojim putevima stiže. Sa Dunava sigurno nije. Možda je iz nekih ribnjaka? Mada, verujem, da je delom i ukradena iz kanala DTD i manjih reka u okruženju, u kojima je lov mrežama zabranjen. Čuo sam da umeju da „tuku" i strujom, plinom... Tako ubiju i svu mlađ, obogalje riblji fond - kaže jedan od starih dunavskih alasa Ranko Radojiči iz Stare Palanke. On kaže i da je ribolovnu dozvolu za ovu godinu platio 80.000 dinara, što ulovom nije uspeo da pokrije.

- Sada će nama, alasima, legalnim ribolovcima, da otežaju život još više. Koliko čujem, država je odlučila da nas obaveže da moramo da otvorimo firme, da imamo pečate i žiro račune. Vidimo da nas ozbiljno shvataju, pa se nadamo i da će bar probati da uvedu red i među našom „nelojalnom" konkurencijom, ako ribokradice mogu tako da nazovem - kaže Radojičić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.