Repovi pet malih veverica zapetljali su se u čvor FOTO

Izvor: B92, 18.Sep.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Repovi pet malih veverica zapetljali su se u čvor FOTO

Pet mladunaca sivih veverica našlo se u neobičnom problemu. Repovi su im se zapetljali u jedan zajednički čvor, zbog čega su radnici Centra za rehabilitaciju divljih životinja (Wildlife Rehabilitation Center) iz Viskonsina, prošle nedelje, morali da ih raspetljaju.

U centru misle da su se veverice zapetljale zbog kombinacije plastike i drugih materijala koje je njihova mama koristila da bi napravila gnezdo, ali i zbog njihovih kitnjastih repova. Tako zapetljane, primetio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih je jedan prolaznik koji je odmah pozvao Centar za rehabilitaciju divljih životinja.

Članovi ekipe, koja je odmah izašla ne teren, kažu da su životinjice bile toliko zapetljane da je postojala opasnost da ostanu bez repova, pa čak i da uginu.

"Možete da zamislite samo koliko su nemirne i živahne bile ove preplašene i povređene veveričije loptice, pa je prvi korak bio da im damo anesteziju", napisali su oni, posle čega su počeli sa "otpetljavanjem".

Repovi nesrećnih veverica bili su spojeni kanapima i vlatima trave koje je njihova majka koristila kada je pravila gnezdo.

Spasioci kažu da je bilo dosta komplikovano otkriti čiji je rep, a posebno ih je brinulo stanje tkiva oko repa svake od veverica koje je bilo dosta oštećeno zbog loše cirkulacije, piše Insajd edišn.

Ipak, nakon dvadesetak minuta spasioci su uspešno presekli plastične niti i travu koja je povezivala repove, i potom pažljivo otpetljali sve repove.

Dan kasnije, sve veverice su uspešno vraćene u divljinu, ali će ih radnici Centra za rehabilitaciju divljih životinja i dalje posmatrati, kako bi pratili njihov oporavak i stanje repova, kao i da li postoji neka opasnost od odumiranja tkiva zbog oslabljenog protoka krvi u repovima posle zapetljavanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FOTO: Mladuncima veverice repovi se zapetljali u čvor

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2018, 11:29

Pet mladunaca sivih veverica našlo se u neobičnom problemu. Repovi su im se zapetljali u jedan zajednički čvor, zbog čega su radnici Centra za rehabilitaciju divljih životinja iz Viskonsina prošle nedelje morali da ih raspetljaju...U centru misle da su se veverice zapetljale zbog kombinacije materijala...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.