Rekonstrukcija masakra na Vračaru koji je slomio Srbiju: Dečak ispalio 57 hitaca, pa izjavio da je psihopata

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 10:19

Rekonstrukcija masakra na Vračaru koji je slomio Srbiju: Dečak ispalio 57 hitaca, pa izjavio da je psihopata

Dečak star svega 14 godina izvršio je u sredu masakr koji je slomio Srbiju i koji će ostaviti ožiljak na srcu čitave zemlje.

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda, na Vračaru, u 8.40 sati začula se stravična pucnjava. Bio je to početak zločina zbog kog je čitava nacija zanemela.

Učenik sedmog razreda Kosta Kecmanović ušao je u školu nešto posle 8.30, i iz ranca izvadio pištolj.

"Oko 8.40 časova dežurnu službu pozvala je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora škole... Prijavila je da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca", rekao je načelnik PU Beograd Veselin Milić.

Dečak je najpre oružje uperio u radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, i u njega ispalio čak 14 hitaca.

I tu se nije zaustavio. Krvavi pir tek je, zapravo, počeo. Sa oružjem u ruci krenuo je ka holu škole i nastavio da puca u dve devojčice. Pucnji su odjekivali holom, a onda je Kosta ušao u učionicu gde se održavao čas istorije. Tada su se ponovo začuli jezivi zvuci - dečak je počeo da puca u nastavnicu, a onda se okrenuo ka svojim drugarima. Krenula je nova serija pucnjave.

Ispalio je ukupno 57 hitaca u đake i čuvara škole.

Kosta je, potom, dok su njegovi vršnjaci vrištali, izašao iz škole, i, prema navodima medija, stavio pištolj pored sebe, na stepeništu u školskom dvorištu. Odmah je, već u 8.42 pozvao policiju i rekao: "Ja sam Kecmanović Kosta, upucao sam više ljudi". Kada je policija došla, nije se opirao hapšenju.

Bilans njegovog krvavog pohoda bio je stravičan – najstrašniji u istoriji srpskog školstva. Ubio je osmoro dece, od kojih sedam devojčica i jednog dečaka. Stradao je i čuvar. Ranio je šestoro dece i nastavnicu, a oni su hitno prevezeni na Urgentni centar i Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

Jedna devojčica teško je povređena. Zadobila je povrede glave i odmah je operisana, ali je njeno stanje i dalje kritično.

Dečak je, kako je izjavio načelnik Milić, na saslušanju izjavio da je "psihopata koji treba da se smiri".

Dodao je da je dečak rekao kako su ga nakon zločina "uhvatili strah, panika i čudno disanje" i da je smatrao ispravnim da pozove policiju i prijavi taj događaj.

Kosta je mesec dana u stanu u centru Beograda pravio detaljan plan. Njegova odluka nije bila ishitrena, ni nepromišljena. Policija je našla njegov rukopis na dva papira - skicu i spisak. Spisak imena dece koje je planirao da likvidira. Njih 15. I skicu nalik nekoj video-igrici prema kojoj je sve osmislio. Izabrao je, navodno, upravo 3. maj jer je znao da će škola biti puna.

U školu je poneo četiri Molotovljeva koktela, a kako je rekao u policiji, njima je planirao da ih spreči da mu priđu. Oružje je uzeo od oca, koji je ubrzo priveden, baš kao i majka dečaka. Ocu je potom određeno zadržavanje do 48 sati. Sumnja se da ga je upravo on vodio u streljanu i učio da puca.

"Njegov otac je kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao i čuvao, iako je imao sve neophodne dozvole, uhapšen", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Kosta je posle masakra saslušan, a potom prebačen na posebno odeljenje neuropsihijatrije, gde će biti opserviran.

Uprkos stravičnom zločinu koji će pokolenja u Srbiji pamtiti, Kosta Kecmanović neće krivično biti gonjen. Odnosno, neće odgovarati za zločin jer još nije napunio 14 godina.

Ipak, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka V. K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti. Za to mu preti od dve do 12 godina zatvora.

Ispred škole u kojoj se dogodio nezapamćen zločin juče su zabeležene scene koje slamaju srca. Sveće za nedužno nastradalu decu i voljenog čuvara. Plišane igračke. Cveće. I suze.

Skup podrške porodicama ubijene dece održan je na Cvetnom trgu, gde se ogroman broj ljudi okupio kako bi, makar na taj način, iskazao saosećanje i žaljenje zbog tragedije koja više nikad ne sme da se ponovi.

Pročitaj još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.