Regovanje opozicije na prodaju Komercijalne banke

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regovanje opozicije na prodaju Komercijalne banke

Stranka slobode i pravde i Dosta je bilo kritikovali su najavu vesti o prodaji Komercijalne banke.
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas naveo je u izjavi za medije da su "Aleksandar Vučić i njegov režim strancima prodali PKB, 32.000 hektara najplodnije zemlje, Galeniku i RTB Bor sa najvećim rudnim bogatstvom".
"Uzeli su milijarde evra kredita od Kine, Rusije, Turske, da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi ovih dana u dogovoru sa MMF prodali i jedinu ozbiljnu domaću banku. Prodajom Komercijalne banke nastavlja se sa prodajom svega što držzava ima, čime se Srbija pretvara u koloniju", naveo je Đilas u izjavi.
Upitao je kako je moguće da se za samo 450 miliona evra prodaje banka čija je knjigovodstvena vrednost kapitala 613 miliona evra.
I Dosta je bilo se protivi prodaji Komercijalne banke.
"Vlada Republike Srbije u naše ime prodaje monetarni suverenitet Srbije, kako bi obezbedila podršku MMF i EU da ostane na vlasti. Prodaja Komercijalne banke jeste cena koju vlast plaća za rečenicu 'Srbija ide u dobrom pravcu'", piše u saopštenju.
"Komercijalna banka drži oko 11 odsto domaćeg tržišta, a posluje i u BiH i Crnoj Gori. Prošle godine je ostvarila neto dobit od oko 73 miliona evra. Od najavljene prodaje država će 'zaraditi' manje od 190 miliona evra. Ukoliko ova prodaja dočeka svoj kraj, u Srbiji više neće postojati praktično nijedna banka kojoj suštinska direktna uprava nije u inostranstvu", piše u saopštenju Dosta je bilo.
Dveri saopštavaju da je prodaja Komercijalen banke završni čin urušavanja domaćeg bankarskog sektora.  
"Srpski pokret Dveri poziva sve ljude iz struke, zaposlene, klijente i štediše Komercijalne banke, kao i sve građane Srbije da se priključe našem Pokretu za spas Komercijalne banke i da potpišu peticiju protiv prodaje ove poslednje  snažne, solventne i likvidne bankarske institucije sa većinskim državnim kapitalom. Time ćemo sprečiti potpunu predaju srpskog bankarskog tržišta stranom kapitalu i konačnu potvrdu kolonijalnog statusa Srbije", navode Dveri. 
Pogledaj vesti o: Bor,   Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.