Reagovala Kina: Smirite se, proveravamo

Izvor: B92, 03.Feb.2023, 11:10

Reagovala Kina: Smirite se, proveravamo

Peking -- Kina je danas saopštila da razmatra izveštaje SAD po kojima je kineski špijunski balon uočen da leti američkim vazdušnim prostorom.

Kina je takođe, tim povodom pozvala na smirenost.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je da nema informacije o tome da li će se nastaviti planirana poseta Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje međunarodno pravo i nema nameru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će se obe strane sa njom nositi mirno i pažljivo", rekao je Mao.

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i iznad osetljivih vojnih lokacija.

Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje "drugi potencijalni incident".

Blinken je trebalo da danas stigne u Kinu u vreme zaoštrenog ;odnosa između Pekinga i Vašingtona oko pitanja trgovine, Tajvana, zaštite ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peking: Pratimo situaciju i izveštaje o balonu za nadzor u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning Kina saopštila je danas da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu koji je primećen u vazdušnom prostoru SAD i pozvala na smirenost..."Kina je odgovorna zemlja i uvek se striktno pridržavala međunarodnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.