Izvor: RTS, 03.Feb.2023, 09:55

Kineski špijunski balon iznad SAD, na njegovoj putanji raketni silosi u Montani

Zvaničnici vojske SAD saopštili su da je sumnjivi "balon za nadzor" primećen iznad „osetljivih lokacija" u saveznoj državi Montani i da sumnjaju da pripada Kini. Odlučeno je da se ne obara iz straha da bi krhotine mogle predstavljati "pretnju po bezbednost". Peking još nije komentarisao incident.
Kineski špijunski balon već nekoliko dana leti iznad SAD, rekli su američki zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , što se ocenjuje kao drzak čin samo nekoliko dana uoči planiranog putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking.

Iako su borbeni avioni u pripravnosti, vojni vrh savetovao je američkog predsednika Džoa Bajdena da ne izdaje naredbu za obaranje balona, prenosi Rojters.
Američki vojni lideri razmatrali su u sredu obaranje balona iznad savezne države Montane, ali su na kraju savetovali Bajdena da to ne čini zbog bezbednosnog rizika od krhotina.
Avuioni F-22 sa Aerodroma "Bilings" u Montani nalaze se u pripravnosti u slučaju da Bajden ipak naredi obaranje balona.
Trenutna putanja leta balona ukazuje da će se naći iznad brojnih osetljivih lokacija. Vazduhoplovna baza "Malmstrom" u Montani je dom za 150 interkontinentalnih balističkih raketnih silosa.
Sa druge strane, kanadsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkriven "špijunski balon" i da prati "potencijalni drugi incident", ne navodeći detalje, uz opasku da je u redovnom kontaktu sa SAD.
Pentagon: Balon ne predstavlja vojnu ni fizičku pretnju ljudima na zemljiVest je prvobitno objavljena dok je direktor CIA Vilijam Berns govorio na događaju na Vašingtonskom univerzitetu Džordžtaun, gde je Kinu nazvao "najvećim geopolitičkim izazovom" sa kojim se trenutno Amerika suočava.
Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder reko je novinarima da balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i da ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na Rojtersov zahtev za komentar.
Američki zvaničnici rekli su da su pokrenuli pitanje sa svojim kineskim kolegama diplomatskim kanalima i da su im "preneli ozbiljnost situacije".
Procenjeno je da balon ima "ograničenu vrednost iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka".
Blinken sledeće nedelje u PekinguOčekuje se da će Blinken sledeće nedelje otputovati u Kinu u posetu koju su u novembru dogovorili Bajden i kineski predsednik Si Đinping. Još nije bilo jasno kako bi otkriće špijunskog balona moglo uticati na te planove.
Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država su se pogoršali poslednjih godina, posebno nakon tadašnjih SAD.
Poseta predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu, što je izazvalo dramatične kineske vojne vežbe u blizini ostrva kojim upravljaju sami.
Od tada, Vašington i Peking nastoje da češće komuniciraju i spreče pogoršanje veza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Špijunaža, Amerika i Kina: Američka vojska prati sumnjivi balon za nadziranje

Izvor: Danas, 03.Feb.2023

Reuters Amerika prati balon za koji se sumnja da ga Kina koristi za nadgledanje i nadziranje. Balon je prethodnih dana uočen kako leti iznad nekoliko osetljivih lokacija. Zvaničnici američkog ministarstva odbrane uvereni su da se radi o „balonu za nadgledanje sa velikih visina“ i da pripada Kini....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.