Reagovala Kina: Smirite se, proveravamo

Kina je danas saopštila da razmatra izveštaje SAD po kojima je kineski špijunski balon uočen da leti američkim vazdušnim prostorom.

Izvor: Beta/AP

Petak, 03.02.2023.

10:10

Reagovala Kina: Smirite se, proveravamo
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kina je takođe, tim povodom pozvala na smirenost.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavio je da nema informacije o tome da li će se nastaviti planirana poseta Kini američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Kina je odgovorna država i uvek strikno poštuje međunarodno pravo i nema nameru da narušava teritoriju i vazdušni prostor bilo koje suverene zemlje. Što se tiče balona, razmatramo i proveravamo situaciju i nadamo se da će se obe strane sa njom nositi mirno i pažljivo", rekao je Mao.

SAD i Kanada su danas saopštile da su pratile špijunski balon koji je leteo na velikoj visini iznad Severne Amerike i iznad osetljivih vojnih lokacija.

Pentagon je sinoć objavio prisustvo balona za koji smatra da je kineski u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je danas saopštila da istražuje "drugi potencijalni incident".

Blinken je trebalo da danas stigne u Kinu u vreme zaoštrenog ;odnosa između Pekinga i Vašingtona oko pitanja trgovine, Tajvana, zaštite ljudskih prava i teritorijalnih pretenzija Kine u Južnom kineskom moru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: