Ratni zločinci ostaju bez imovine

Izvor: B92, 10.Feb.2010, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ratni zločinci ostaju bez imovine"

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine nakon višemesečne istrage otvara dva velika predmeta ratnih zločina, u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, kaže Vladimir Vukčević.

Tužilac za ratne zločine naglasio je da Tužilaštvo prvi put stavlja akcenat ne samo na zločine već i na oduzimanje imovine koja je stečena vršenjem ovih krivičnih dela. On navodi da su osumnjičeni danas izuzetno bogati ljudi, koji žive veoma lagodno u Srbiji.

"Prvi put stavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcenat, ne samo na zločine, već i na oduzimanje imovine koja je stečena vršenjem ovih krivičnih dela. Reč je o velikoj pljački, jer je od civilnih žrtava oduziman novac, zlato i druge dragocenosti", rekao je Vukčević u intervjuu za "Danas".

Vukčević objašnjava da je u prvom predmetu reč o ratnom zločinu koji je počinjen na četiri lokacije.

"Imamo saznanja da je grupa od njih desetak likvidirala oko 200 žrtava. U drugom predmetu sumnja se na više od 20 izvršilaca ubistva oko 50 osoba", objašnjava Vukčević i dodaje da o tačnim lokacijama ne može trenutno da govori, jer je pretkrivični postupak u toku.

"Naš zahtev za sprovođenje istrage je sačinjen tako da možemo da uđemo u postupak oduzimanja imovine stečene krivičnim delima ratnih zločina, najpre privremeno, a zatim i u postupak trajnog oduzimanja te imovine. Ovo je novo iskustvo za nas", naglašava Vukčević.

"Osumnjičeni su u Srbiji kupili veliki broj nekretnina, imaju posede, lokale, kuće, luksuzne vile i automobile...", kaže on.

On podseća da se ranije nije toliko obraćala pažnja na elemente protivpravnog pribavljanja imovinske koristi, jer nije postojao Zakon o oduzimanju takve imovine.

Vukčević navodi da je u skladu sa novim zakonom veoma teško otvoriti ranije predmete i pokrenuti postupak za oduzimanje imovine stečene kriminalom, ali dodaje da će kroz sudske postupke ipak pokušati da zadovolje pravdu i da teret dokazivanja u vezi sa protivpravno stečenom imovinom prebace na osumnjičene.

Tužilac za ratne zločine dodaje da u pojedinim predmetima "postoje jasni dokazi", ali i da određeni ljudi nisu jednako umešani u ratne zločine.

"Za one čiji stepen eventualne krivice nije nepodnošljiv, mogli bismo da iskoristimo nove zakonske mogućnosti - priznavanje krivice", kaže Vukčević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUKČEVIĆ: Oduzimamo imovinu ratnih zločinaca

Izvor: Danas, 09.Feb.2010, 21:03

Tužilaštvo za ratne zločine nakon višemesečne istrage otvara dva velika predmeta ratnih zločina, u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, kaže za Danas Vladimir Vukčevi, tužilac za ratne zločine.

Nastavak na Danas...

Vukčević: Nove istrage ratnih zločina

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2010

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da srpske službe bezbednosti neprestano rade na pronalaženju i hapšenju preostalih haških begunaca i dodao da to što javnost ne zna za te akcije ne znači da njih nema.

Nastavak na Radio 021...

Vukčević: Ratnim zločincima ćemo oduzeti imovinu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2010

Tužilaštvo za ratne zločine nakon višemesečne istrage otvara dva velika predmeta ratnih zločina, u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i najavio oduzimanje imovine ratnih zločinaca...On je rekao za list "Danas" da je u prvom predmetu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Nove istrage za ratne zločine

Izvor: RTS, 10.Feb.2010

Tužilaštvo za ratne zločine otvara dva nova slučaja zbog ubistva više od 250 ljudi. Tužilac najavio oduzimanje imovine za koju se utvrdi da je stečena vršenjem tih krivičnih dela. ..Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da će Tužilaštvo inicirati istrage protiv...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.