Nove istrage za ratne zločine

Izvor: RTS, 10.Feb.2010, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove istrage za ratne zločine

Tužilaštvo za ratne zločine otvara dva nova slučaja zbog ubistva više od 250 ljudi. Tužilac najavio oduzimanje imovine za koju se utvrdi da je stečena vršenjem tih krivičnih dela.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da će Tužilaštvo inicirati istrage protiv više desetina izvršilaca u dva velika predmeta ratnih zločina u kojima je ubijeno više od 250 ljudi.

Vukčević je najavio i oduzimanje imovine za koju se utvrdi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stečena vršenjem ovih krivičnih dela.

"Predmeti su koncipirani tako da se prvi put stavlja akcenat ne samo na zločine, već i na oduzimanje imovine za koju se sumnja da je stečena pljačkom žrtava tokom izvršenja ovih krivičnih dela", rekao je Vukčević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, u prvom predmetu reč je o ratnom zločinu koji je počinjen na četiri lokacije, gde je višečlana grupa likvidirala oko 200 žrtava, dok se u drugom predmetu sumnja da je 20 izvršilaca ubilo oko 50 ljudi. Vukčević nije naveo o kojim lokacijama je reč, jer je pretkrivični postupak još u toku.

Vukčević je ukazao da postoji sumnja da su žrtve tokom ovih zločina pljačkane, da su im oduzimani novac, zlato i druge dragocenosti.

"Osumnjičeni su izuzetno bogati i vode lagodan život u Srbiji. Kupili su veliki broj nekretnina, imaju posede, lokale, kuće, luksuzne vile, automobile", naveo je tužilac.

Pored početka primene instituta oduzimanja imovine, Vukčević je najavio i da će tužilaštvo ubuduće koristiti institut sporazumnog priznanja krivice, koji je nedavnim izmenama zakona uveden u naše procesno zakonodavstvo.

"Ovaj institut je primenljiv za one čiji stepen eventualne krivice nije nepodnošljiv", naveo je Vukčević, ukazujući da nisu svi podjednako umešani u neki zločin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.