Računica

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računica

U 2007. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa nabavljala je juneće meso za 350 dinara po kilogramu, a KBC „Zvezdara” je isto to plaćala 410. Svinjsko meso je dečja ustanova iz Sremske Kamenice plaćala 210 dinara po kilogramu, a predškolska ustanova iz Novog Sada 300. Bojenje poludisperzivnom bojom bez gletovanja bolnica u Leskovcu plaćala je 95 dinara po metru, a Klinički centar u Nišu 140. Razlike u ceni za iste artikle i usluge u istim mestima ili regionima kretale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su se do 50%! One prijavljene.

Na spisku onih koji odbijaju da dostave izveštaje o sprovedenim javnim nabavkama preovlađuju javna komunalna preduzeća. Iz svih krajeva Srbije. Da li slučajno? Kada se najavljuje štednja u javnom sektoru, postavlja se pitanje plana po kome će se ona sprovoditi. Odakle će se početi, ko će i koliko biti na udaru? U potrazi za odgovorom, pođimo od sebe kako se ponašamo kada imamo manje para za kupovinu. Ako smo prošli put meso u jednoj mesari platili 50% više nego u drugoj, da li ćemo sledeći put tražiti povoljniju mesaru ili ćemo nastaviti da kupujemo u staroj, makar kupovali upola manje mesa?

Svako ko kupuje svojim novcem zna odgovor. Godišnja vrednost javnih nabavki u Srbiji je dve milijarde evra. Onih prijavljenih. Bar još toliko je ostalo neprijavljeno, pod pretpostavkom da je učešće javnih nabavki u Srbiji 15% od bruto domaćeg proizvoda, koliko je uobičajeno za evropske zemlje. Zamislimo samo koliko bi se moglo uštedeti kada bi se nabavne cene, u proseku, smanjile za samo 5%! Što su nabavke povoljnije, to je manje odricanja potrebno. Pogođeni su samo oni koji „pogađaju” poslove.

Zato je neophodno da se što pre otklone slabosti u javnim nabavkama, da se donese Zakon i podzakonski akti. I pokaže istinska rešenost države da podrži sprovođenje reformi javnih nabavki i tako iskoristi ogroman „rezervoar” za uštede.

Da li će se ovo zaista i desiti, znaćemo sledeće godine. Kada budemo videli da li je vrtić iz Novog Sada kupio za trećinu manje mesa za decu ili je potražio povoljnijeg mesara?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.