RUSIJA KREĆE U OSVAJANJE KOSMOSA: Nova svemirska stanica biće platforma za kolonizaciju Meseca

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2021, 00:06

RUSIJA KREĆE U OSVAJANJE KOSMOSA: Nova svemirska stanica biće platforma za kolonizaciju Meseca

Zamenik ruskog premijera istakao je da je Rusija u stanju da samostalno izgradi svemirsku stanicu

Buduća nacionalna svemirska stanica bi mogla da se koristi kao prelazni punkt za osvajanje Meseca, izjavio je ruski vicepremijer Jurij Borisov.

- Naravno, to je jedna od novih funkcija. I moguće je da se stanica ozbiljno razmatra kao neki prelazni punkt, između ostalog, za osvajanje Meseca i lunarnog prostora - rekao je on.

Zamenik ruskog premijera istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da je Rusija u stanju da samostalno izgradi takvu stanicu. S tim u vezi, precizirao je da će, ukoliko neko izrazi želju, Moskva imati partnera, ali da će sama izaći na kraj sa tim zadatkom.

Borisov je takođe rekao da bi nova stanica mogla da se nalazi na višem položaju od Međunarodne svemirske stanice.

- Moramo se podići više. To će nam omogućiti da gotovo u potpunosti vidimo rusku teritoriju i posebno polarne regione, što je veoma važno. To je povezano i sa razvojem Severnog morskog puta - objasnio je.

Istovremeno, on je upozorio da će bi stanje konstrukcije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) moglo u budućnosti da izazove ozbiljne posledice, čak i katastrofu.

- Ne možemo da ugrožavamo živote kosmonauta. Situacija koja je danas povezana sa starenjem konstrukcije, gvožđa, mogla bi da dovede do nepovratnih posledica – pa i do katastrofe. To ne sme da se dozvoli - naglasio je on, govoreći o potrebi stvaranje ruske orbitalne stanice.

Podsetimo, Rusija je ranije najavila da će se povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice za četiri godine i da će početi da stvara novu nacionalnu orbitalnu stanicu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.