RS traži odgovornost bezbednosnih agencija za talačku krizu

Izvor: Blic, 12.Jun.2013, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS traži odgovornost bezbednosnih agencija za "talačku krizu"

Najviši zvaničnici Republike Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine zatražili su danas utvrđivanje odgovornosti bezbednosnih agencija u BiH za dešavanja u Sarajevu 6. juna, kada je zgrada državnog parlamenta bila pod blokadom oko 15 sati. Milorad Dodik: Proteste predvodili SDP BiH, SDA, Savez za bolju budućnost, neke međunarodne organizacije, strane ambasade i NVO

Predsednik RS Milorad Dodik je posle sastanka s predstavnicima RS u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zajedničkim institucijama BiH ponovio da su protesti u Sarajevu prošlog četvrtka bili "politički motivisani".

- Proteste su predvodili Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost i neke međunarodne organizacije i strane ambasade, te nevladine organizacije poput Antidejtona, Prvog marta, Centra civilnih inicijativa, kao i pojedini mediji u Sarajevu, pre svega BHT1, sa ciljem da se uruši bezbednost srpskih predstavnika u Sarajevu - rekao je Dodik.

On tvrdi da postoje saznanja da je zgradu parlamenta BiH 6. juna blokirala kantonalna policija, a ne građani Sarajeva.

- Smatramo da je potrebno hitno utvrditi odgovornost rukovodilaca u raznim strukturama, bezbednosnim i pravosudnim. Postoji utisak i saznanje da građani nisu blokirali institucije BiH, već da su to odradili predstavnici kantonalne policije - kazao je Dodik.

On je rekao da je na sastanku zaključeno da se najkasnije u roku od šest meseci donese zakon o JMBG, poručujući da će RS odbiti eventualnu odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne ovaj zakon.

Zvaničnici RS i srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH su najavili da će tražiti da se sednice Saveta ministara BiH održavaju "van Sarajeva, na nekom bezbednom mestu", sve dok se ne utvrdi odgovornost za prošlonedeljna dešavanja ispred zgrade parlamenta.

Oni su takođe konstatovali da su prošlonedeljnja dešavanja u Sarajevu dodatno usložnila političku i bezbednosnu situaciju u BiH. Dodik je pozvao građane RS da ne plaćaju taksu za Javni medijski servis BiH.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, koji je delegat u Domu naroda BiH, rekao je da je zadovoljan što se danas "hladne glave" razgovaralo o dešavanjima u Sarajevu. On je podržao donošenje Zakona o JMBG, koji će slediti privremenu odluku Saveta ministara BiH o tom pitanju.

- Predstavnici RS otići će u Sarajevo i glasati za taj zakon kada se dobije garancija za personalnu bezbednost svih poslanika - istakao je Ivanić.

On nije želeo da odgovori da li se on oseća u Sarajevu bezbedno, navodeći da ne zna kako bi se osećao da je negde bio zatvoren.

- Ljudi imaju pravo da protestuju, ali ne vidim razlog da to rade pred parlamentom, mogu to da rade i negde drugo - kazao je Ivanić.

Sastanku kod predsednika RS prisustvovali su član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predstavnici iz RS u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Savetu ministara BiH. Na sastanku su bili i premijerska Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Igor Radojičić.

Dodik: Nećemo zaustaviti studentske proteste

Predsednik RS izjavio je večeras da niko neće zaustaviti proteste banjalučkih studenata, najavljene za sutra, iako je ocenio da su politički motivisani.

Dodik je pozvao studente na mirne proteste i da ne dozvole da se njihovi protesti zloupotrebe. On je dodao da je vlast bila spremna da odgovori na neke studentske zahteve, ali da je izostao dijalog.

- Niko ne bi zabranio bilo kakve mirne proteste, ali očigledno da arogancija koju pokazuju predstavnici studentske organizacije, ne želeći da ispune zakonom predviđene procedure i obaveze prilikom organizovanja okupljanja, govori o drugačijim motivima, a ne o motivima vezanim za standard studenata - naveo je on.

Iako je Centar javne bezbednosti Banjaluka zabranio za sutra najavljene proteste banjalučkih studenata, oni su odlučili da ne odustanu od okupljanja.

Studenti traže da se iz vladajućeg SNSD-a isključi bivši izvršni sekretar te stranke Rajko Vasić, koji je studente nazvao "kopiladima". Vasić je pre dva dana podneo ostavku na funkciju izvršnog sekretara, ali studenti traže njegovo isključenje iz stranke.

Studenti traže izgradnju kapaciteta za smeštaj studenata u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ostavku ministra prosvete Gorana Mutabdžije, niže cene master studija, kao i odlučnu borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma. Mirna protestna šetnja najavljena je sutra za 12 časova.

Provezane vesti: Podrška Novosađana demonstrantima u Sarajevu Zvaničnici RS: Protest je bio talačka kriza U Sarajevu protestovali studenti, najavljeni i za sutra Organizatori protesta optužuju političke stranke u FBiH Bolesna tromesečna beba iz BiH danas dobija pasoš

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.