Izvor: Blic, 28.Feb.2016, 18:44 (ažurirano 02.Apr.2020.)
RAKIJA REPUBLIKA Srbin i Hrvat zajedno pronašli sreću u Kambodži
"Sreća je stvar izbora", kažu Srbin Saša Ilić i Hrvat Božo Popović. Oni su je potražili u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže, gde su prošle nedelje otvorili gastro-bar "Rakija republika".
"Čovekova baza je filozofija i hedonizam", insistiraju dvojica Jugoslovena, kako su ih predstavili novinari "Pnom Pen posta".
- Sve je vrlo jednostavno - priča kroz oblak dima cigare sa aromom vanile Popović - volim lagodan život i tako je i sa ovim lokalom - jedi, pij, budi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veseo, nazdravi staroj zemlji, prenosi "Pnom Pen post" u teksu "Nova republika, ujedinjena hedonizmom".
Od bureka do mesa pod sačem
- Svi su ujedinjeni pod zastavom rakije i ona je za sve koji cene fino piće u ukusnom okruženju - kažu Božo i Saša.
Planiraju da za nekoliko meseci zaokruže svoj poduhvat i specijalitetima balkanske kuhinje, od bureka i pita, do rebaraca i jagnjetine pod sačem.
Epikurejsko učenje kao da dolazi od poprilično neskladnog para. Popović je rođeni Zagrepčanin i deceniju je stariji od Ilića. Sebe opisuje kao "čoveka prefinjenih stvari". Puši danski duvan koristeći italijansku lulu, a pali ga šibicama iz Paragvaja. Zaluđenik je za motore i vlasnik tri vinograda u Hrvatskoj koje je nasledio od dede, kao i dva restorana i jednog bara u "staroj zemlji".
"Rakija republika" je njegov prvi poduhvat van istočne Evrope, piše list, i u njoj se prodaje njegovo porodično vino "Panonija". U Kambodžu je došao prvi put pre tri godine. Vraća se svake naredne, a sada je tamo "za stalno".
- Ove vlada pozitivna - priča Hrvat sa toplim postvinskim osmehom, blagim glasom jedva čujnim preko ciganskog pevanja na snimku Šabana Bajramovića.
Ilić, diplomac političkih nauka i džez fan, "kambodžansku priču" svoga partnera svodi na: "Božo, jednostavno, mrzi zimu".
"Rakija republika", otvorena prošlog vikenda, prvi je bar u Kambodži specijalizovan za rakiju, "slatkast voćni brendi veoma rasprostranjen na Balkanu, koji ‚srednje peče grlo, kako opisuje "Pnom Pen post".