RAKIJA REPUBLIKA Srbin i Hrvat zajedno pronašli sreću u Kambodži

Izvor: Blic, 28.Feb.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAKIJA REPUBLIKA Srbin i Hrvat zajedno pronašli sreću u Kambodži

"Sreća je stvar izbora", kažu Srbin Saša Ilić i Hrvat Božo Popović. Oni su je potražili u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže, gde su prošle nedelje otvorili gastro-bar "Rakija republika".

"Čovekova baza je filozofija i hedonizam", insistiraju dvojica Jugoslovena, kako su ih predstavili novinari "Pnom Pen posta".

- Sve je vrlo jednostavno - priča kroz oblak dima cigare sa aromom vanile Popović - volim lagodan život i tako je i sa ovim lokalom - jedi, pij, budi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veseo, nazdravi staroj zemlji, prenosi "Pnom Pen post" u teksu "Nova republika, ujedinjena hedonizmom".

Od bureka do mesa pod sačem

- Svi su ujedinjeni pod zastavom rakije i ona je za sve koji cene fino piće u ukusnom okruženju - kažu Božo i Saša.

Planiraju da za nekoliko meseci zaokruže svoj poduhvat i specijalitetima balkanske kuhinje, od bureka i pita, do rebaraca i jagnjetine pod sačem.

Epikurejsko učenje kao da dolazi od poprilično neskladnog para. Popović je rođeni Zagrepčanin i deceniju je stariji od Ilića. Sebe opisuje kao "čoveka prefinjenih stvari". Puši danski duvan koristeći italijansku lulu, a pali ga šibicama iz Paragvaja. Zaluđenik je za motore i vlasnik tri vinograda u Hrvatskoj koje je nasledio od dede, kao i dva restorana i jednog bara u "staroj zemlji".

"Rakija republika" je njegov prvi poduhvat van istočne Evrope, piše list, i u njoj se prodaje njegovo porodično vino "Panonija". U Kambodžu je došao prvi put pre tri godine. Vraća se svake naredne, a sada je tamo "za stalno".

- Ove vlada pozitivna - priča Hrvat sa toplim postvinskim osmehom, blagim glasom jedva čujnim preko ciganskog pevanja na snimku Šabana Bajramovića.

Ilić, diplomac političkih nauka i džez fan, "kambodžansku priču" svoga partnera svodi na: "Božo, jednostavno, mrzi zimu".

"Rakija republika", otvorena prošlog vikenda, prvi je bar u Kambodži specijalizovan za rakiju, "slatkast voćni brendi veoma rasprostranjen na Balkanu, koji ‚srednje peče grlo, kako opisuje "Pnom Pen post".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.